Erdemoğlu Ailesi'nin Sabancı holding'den iki sene önce aldığı Sasa Polyester, Türkiye'de kuracağı polimer üretim tesisi için yatırım tutarını 7.2 milyar liradan 12.8 milyar liraya çıkardı. Yatırım tutarındaki bu artış kararı Ekonomi Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin ardından alındı.

Şirketten KAP'a yapılan açıklamada, "Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı verilmesi" kapsamında, PTA, MEG ve polimer üretim tesisi kurulması amacıyla 7.2 milyar lira sabit yatırım tutarlı ve 6 yılda bitirilmesi planlanan yeni yatırım projesinin 12.8 milyar liraya, yatırım süresinin de 8 yıla çıkarıldığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na ait Hatay-Dörtyol'da bulunan 2.9 milyon metrekare arazinin şirket tarafından satın alma, tahsis veya kiralanması hususuna yönelik olarak Ekonomi Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşmelerin de devam ettiği ifade edildi.

Sasa Polyester'den KAP'a gönderilen açıklamanın tam metni şöyle:

"Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı verilmesi kapsamında, Ekonomi Bakanlığınca da uygun görülen şirketimizin ana hammaddeleri olan PTA, MEG ve Polimer üretim tesisi kurulması amacıyla, kamuoyu ile daha önce paylaşılan 7.175.000.000 Türk Lirasi (2.050.000.000 USD) sabit yatırım tutarlı ve 6 yılda bitirilmesi planlanan yeni yatırım projemizin tutarı Ekonomi Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda 12.803.000.000 Türk 
Lirası'na (3.658.000.000 USD) yükseltilmiş, yatırım süresi 8 yıla çıkarılmıştır.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ait Hatay-Dörtyol'da bulunan 2.935.369 m2 arazinin şirketimizce satınalma, tahsis veya kiralanması hususuna yönelik olarak Ekonomi Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşmeler devam etmektedir.

Bu hususlarla ilgili ilerleyen aşamalardaki gelişmeler ayrıca kamuoyuna duyurulacaktır."

SABANCI ERDEMOĞLU'NA SATMIŞTI

Sasa, polyester elyaf , filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürünler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden biri konumunda. 

Polyester sektöründeki üretimine 1966 yılında başlayan SASA; sektördeki konumunu daha da güçlendirmek amacıyla 2000 yılında dünya kimya devi Dupont ile joint-venture tarzı ortaklık kurdu ve DupontSA adını aldı.

Sabancı Holding’in, 2004 yılında Dupont hisselerini satın almasıyla, DupontSA ismi, ADVANSA olarak değiştirildi. Grubun Türkiye organizasyonun adı da 2005 yılında ADVANSA SASA Polyester Sanayi A.Ş. oldu.

2011 yılında ise Sabancı Holding, ADVANSA BV.’ye ait tüm hisseleri satın aldı ve Eylül 2011'de ADVANSA SASA olan adını SASA olarak değiştirdi.

1 Mayıs 2015 tarihi itibariyle, Sabancı Holding hisseleri Erdemoğlu Holding tarafından devralınarak, ortaklık yapısı % 51 Erdemoğlu Holding, % 49 halka arz edilmiş hale gelmiş oldu.

Mevcut durumda ise şirketin halka açıklık oranı yüzde 15.20'ye indi. Yüzde 84.80'i ise Erdemoğlu Holding'e ait. 

Kaynak: HABER7.COM