BAKÜ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2015 yılının değerlendirmesi ve 2016 planlarıyla ait planlı Bakanlar Kurulu toplantısında mülakat yaptı.

Göçmenlerin yöneldiği Avrupa'da köklü güçlerin ve İslamofobi akımlarının güçlendiğini tabir fail Aliyev, hayattaki medeniyetler arası anlaşmazlıkların Azerbaycan'ı da bizar ettiğini kaydetti.

Türkiye ve Rusya'nın, Azerbaycan'ın yaklaşan komşusu bulunduğunu anımsatan Aliyev, 'Türkiye ve Rusya arasında yaşananlar arzu edilen değil' dedi.

Aliyev, İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerilimden de erinçsiz duyduklarını, dü diyar arasındaki bu durumun İslam dünyasındaki vakaları da etkilediğini dile getirdi.

'Ermenistan sulh istemiyor'

2015'te Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Yukarı Karabağ problemininin çözümünde tek gelişim kaydedilmediğine dikkati çekici Aliyev, şu halde konuştu:

'Çünkü Ermenistan barış istemiyor. İşgal altında tuttuğu topraklardan istifa etmek istemiyor. Onlar mütalaa periyodunu sonsuza denli uzatmayı düşünüyor. Bizim tutumumuz ise kusursuz tersidir. Biz çatışmanın çözülmesini istiyoruz. Minsk Grubu eşbaşkanları da ayrımsız halde hal istediklerini söylüyor. Fakat maatteessüf işgalciye tek edisyon yapmıyorlar.'

Aliyev, Türk-Rus ilişkilerindeki gerilimin peşi sıra ''Türk tırlarının Orta Asya'ya geçişini kolaylaştırmak düşüncesince Azerbaycan'ın kişi olanaklarını devreye soktuğunu'' kaydetti.

Muhabir: Ruslan Rehimov

Kaynak: AA