Şeyh Sabah'ın daveti üzerine Kuveyt’te olmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Erdoğan, “Limak Holding’in yapımını üstlendiği Kuveyt’in yeni uluslararası havalimanının açılışını gerçekleştirmek üzere burada bulunuyoruz. Türk Kuveyt dostluk ve kardeşliğinin yeni bir nişanesini teşkil edeceğine inandığım bu projenin Kuveyt’e ve bu bölgemize hayırlı olmasını Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Erdoğan, Suriye yönetimini işaret ederek, “Halkının mutluluğuna, refahına, taleplerine sırtını dönerek sadece kendi çıkarlarını düşünen yöneticilerin ülkelerini ne hale soktuklarını Suriye’de gördük. Biz dost ve kardeş ülkelerin başında halkına zulmeden değil, halkına hizmet eden yöneticiler bulunsun istiyoruz. Gönül dünyamızın ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümüz ülkelerin zalimler tarafından yıkılışına değil, dirayetli ve adaletli liderler tarafından imarına şahitlik etmek istiyoruz. Bu bakımdan kıymetli kardeşim Emir hazretleri Şeyh Sabah’ın Kuveyt’te sergilediği liderliğe bilgeliğe vizyonerliğe çok büyük önem veriyoruz. Bölgemizde böyle liderler olduğu sürece hep birlikte geleceğe daha da umutla bakabiliriz.”

Kuvvet ile siyasi ve ekonomik insani ilişkileri geliştirmenin gerektiğini vurgulayan Erdoğan karşılıklı yarar ve destek ilkeleriyle hareket etmek gerektiğini, sadece ülkelerin kendi çıkarlarını gözetmemesi gerektiğini birlikte hareket etmenin önemli olduğunu ifade etti.

Körfez ülkeleriyle siyasi ticari ve diplomatik ilişiklerimizi en üst düzeyde tutma gayreti içindeyiz diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye olarak Körfez İş Birliği Konseyi Üyesi ülkelerle ilişkilerimizi ekonomik olarak da güçlendirmeye gayret ettiklerini söyledi.

“Değerli kardeşlerim gücünü ortak tarih Türkiye ve Kuveyt arasındaki siyasi ilişkiler gerçekten örnek bir seviyededir.” Diyen Erdoğan, Kuveyt’in bölgedeki en kuvvetli ülkelerden olduğunu vurguladı.

Erdoğan şunları kaydetti:

“Konsey üyesi ülkelerle iş birliğimizin 2016 yılında yaklaşık 17.5 milyar dolara ulaşması önemlidir. Potansiyelimizi göz önüne aldığımızda bu da asla yeterli değildir, aynı şekilde son 14 yılda Türk şirketleri bölge ülkeleri 51 milyar doların üzerinde proje üstlendiler.”

“Serbest ticari anlaşması genel olarak körfez bölgesiyle ticaretimize yeni ufuklar açacaktır. Türkiye ve Kuveyt arasındaki siyasi ilişkiler örnek bir seviyededir.”

2016 yılında ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 1,3 milyar düzeyine çıkmıştır. Geçen yıl Türkiye’yi ziyaret eden Kuveytli kardeşlerimizin sayısı 180 bini bulmuştur. Kuveytli iş adamlarımızın ekonomik alandaki ilişkilerimizi çeşitlendirme gayretini şükranla karşılıyoruz. Kuveyt’in 2035 kalkınma planı çerçevesinde Havalimanının bir Türk şirkete verilmiş olmasının bu desteğin ve Türkiye’ye duyulan güvenin tezahürüdür. Temelini attığımız 4.4 milyar dolarlık bu proje ile müteahhitlik sektörümüzün, iç hacmi 6.5 milyar dolara yaklaşmıştır. 2013 yılında sadece 500 milyon dolar olan bu rakamın son 4 yılda diğer Türk şirketlerinin de üstlendikleri projelerle 6 milyar dolar artmış olmasından memnuniyet duyuyoruz”

Kaynak: DHA