İSTANBUL

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 'Türkiye özellikle uzun yıllardır Suriyeli mültecilere ev sahipliği yaptı ve kapılarını açtı. Tabii ki çok takdir ediliyor. Bu konuda daha fazla destek verilmeli. Özellikle diğer ülkelerin de bu konuda desteklerini artırmaları gerekiyor' dedi.

Grandi, beraberindeki heyetle, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'ni (SGDD-ASAM) ziyaret etti. Dernekle ilgili bilgi alan Grandi, İstanbul'da yaşayan Suriyeli sığınmacılarla bir araya gelerek onların sorunlarını dinlendi. Çocuklarla oyunlar oynayan ve sığınmacıların aldığı hizmetleri gözlemleyen Grandi, ziyaretine ilişkin gazetecilere açıklamada bulundu.

Türkiye'ye resmi olarak ilk ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini belirten Grandi, sığınmacılarla bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Daha güvenli ve barışa dair ortamların sağlanması üzerine gelişmelerin olacağını ümit ettiklerini dile getiren Grandi, şöyle konuştu:

'ASAM'ın çocuk merkezi var. Bu çok önemli çünkü çocuklar birlikte oynayarak rahatlıyor. Psikolojik desteklerin de mültecilere verildiğini biliyorum. Savaş travması yaşayan insanlardan bahsediyoruz. Bunun için de desteklerin verildiğini gördüm. Devlet büyük çerçeveyi çizmeli. Örneğin, mülteciler için koruma ve yasayla iş gücüne erişimleri sağlanmalı. Bunları zaten devlet yapıyor. Diğer gereken şeyleri de ASAM gibi kuruluşlar devam ettirmeli. BM Yüksek Komiserliği olarak desteklerimizi sunuyoruz.'

'Kalbime dokunan hikayeleri onların ağzından dinledim'

Nüfusun çok zorluklar çektiğini ve sığınmacıların ağzından gerçek hikayelerini dinlediğini anlatan Grandi, şunları kaydetti:

'Kalbime dokunan hikayeleri onların ağzından dinledim. Çok üzücü. Tüm uluslararası camia ve BM Yüksek Komiserliği olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Neler olabilir? Öncelikli olarak onların korumaya ve güvenliğe ulaşmaları lazım. Türkiye özellikle uzun yıllardır Suriyeli mültecilere ev sahipliği yaptı ve kapılarını açtı. Tabii ki çok takdir ediliyor. Bu konuda daha fazla destek verilmeli. Özellikle diğer ülkelerin de bu konuda desteklerini artırmaları gerekiyor.'

Muhabir: Lale Bildirici

Kaynak: AA