Türkiye'nin Afrika politikasında önemli yer tutan Somali, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'deki tarihi ziyaretinin ardından Türkiye'nin insan odaklı yardımları sayesinde dikkate değer ilerleme sağladı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında ticaret hacminden siyasi diyalog mekanizmalarına, eğitim faaliyetlerinden ekonomik yatırımlara ve kalkınmaya yönelik daha birçok alandaki ilişkiler, özellikle son yıllarda giderek artan bir ivme kazandı.

Afrika'ya 2005 yılında başlattığı açılım politikası kapsamında eğitim, sağlık, tarım ve daha birçok alanda Kara Kıta'da yatırım ve projeler gerçekleştiren Türkiye, uzun yıllar açlık, kuraklık, iç savaş ve benzer sorunlarla boğuşan kıtada, insan merkezli politikalarıyla dünyada dikkati çeken bir ülke haline geldi.

Afrika açılımında Somali'ye ise özel önem veren Türkiye, uzun yıllar iç karışıklıklarla boğuşan ülkenin sorunlarına çözüm bulmak ve yeniden inşası için ciddi çaba gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, iş adamları ve sanatçılardan oluşan büyük bir heyetle 19 Ağustos 2011'de Somali'ye yaptığı ziyaret, dünya kamuoyunda büyük ses getirerek Somali için bir dönüm noktası haline gelmiş ve yeni bir sürecin de başlangıcı olmuştu.

Türkiye'nin bölgede kısa sürede hayata geçirdiği yardım faaliyetleri, yollar, hastaneler, camiler ve okullar inşa edilmesi Somali hükümeti ve halkı tarafından büyük destek gördü.

Erdoğan, 2011'deki ziyaretinin ardından geçen yıl Afrika gezisi kapsamında yeniden gittiği Somali'nin başkenti Mogadişu'da donanımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından sağlanan Somali Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi'nin açılışını yaptı.

Mogadişu'da TOKİ tarafından yaptırılan 200 yataklı hastane, Doğu Afrika'da kapasite ve teknoloji açısından en modern sağlık kuruluşu olma özelliğini taşıyor. Modern ekipmanlarla donatılan hastanede ayda 6 bin kişinin tedavisi sağlanıyor. Hastanede, 28 yataklı acil servis, 4 ameliyathane, 20 yenidoğan gibi birçok ünite hizmet veriyor. Bünyesinde Türk ve Somalili doktorların çalıştığı hastane ülkedeki sağlık altyapısının iyileştirilmesine de destek veriyor.

Başkentte 2011'de açılan TİKA'nın bürosu aracılığıyla yapılan yardımlar kapsamında, başkent ve çevresinde kurulan 4 sahra hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında yaklaşık 350 bin kişiye sağlık hizmeti verildi.

Türkiye Somalilere can suyu oldu

İç savaş sonucu büyük oranda tahrip olan Mogadişu'da şehir içi yollar TİKA tarafından rehabilite edildi ve 34 kilometre yol inşaatı yapıldı. Mogadişu Havalimanı rehabilitasyon ve sivil havacılık kapasitesinin artırılmasını sağlayan Türkiye, 2012'den bu yana Mogadişu'ya THY'nin günlük seferler başlatılması yönünde de adım attı.

Somali genelinde açılan 26 su kuyusu sayesinde de 200 bin kişiye temiz içme suyu sağlandı.

Kaynak: AA