MOSKOVA

SETA İstanbul Genel Koordinatörü Doç. Dr. Fahrettin Altun, Türkiye-Rusya yakınlaşmasının Suriye krizi başta olmak üzere bölgedeki kritik sorunların çözümü açısından önemli olduğunu söyledi.

Rusya'nın başkenti Moskova’da, Basın - Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Sabah Yazarlar Kulübü tarafından "Gerilim döneminden, derinleşen işbirliğine: Rusya-Türkiye ilişkileri” paneli düzenlendi. SETA İstanbul Genel Koordinatörü Altun, panelin ardandın AA muhabirine Ankara-Moskova ilişkilerini değerlendirdi.

Türk-Rus ilişkilerinin stratejik ittifak ve jeopolitik rekabet olmak üzere iki dinamiği olduğunu anlatan Altun, "Bu iki alanda da Rus-Türk ilişkilerinin devam ettiğini görüyoruz. Özellikle 2016 Mayıs'ında başlayan normalleşme ve yakınlaşma süreci devam ediyor. Burada 15 Temmuz sonrasında Rusya'nın gösterdiği tavrın Türk-Rus ilişkilerinin normalleşmesinde önemli bir rolü olduğunu belirtmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

Altun, "son derece kırılgan bir düzende ve coğrafyada" Türkiye ile Rusya'nın birbirini anlaması ve yakınlaşmasının Suriye krizi başta olmak üzere bölgedeki kritik sorunların çözümü açısından önemli olduğuna vurguladı.

"Rusya mümkün olduğunca Türkiye'ye yaklaşmak istiyor"

Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni Serdar Karagöz de Suriye konusunda ortak bir zemin yakalanması durumunda, Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok büyük bir ivme kazanacağını söyledi.

Karagöz, panelde Rusya'nın mümkün olduğunca Türkiye'ye yaklaşmak istediği şeklinde bir izlenim oluştuğunu anlatırken, şu ifadeleri kullandı;

"Burada panele katılanların yaklaşımlarına baktığımızda, onların da Türkiye ve Rusya'nın daha yakın işbirliği içinde olma arzusunu görüyoruz. Panele katılanlar bize Avrasya Birliği olabilir mi şeklinde sorular yönelttiler. Buradan anlıyorum ki Rusya mümkün olduğunca Türkiye'ye yaklaşmak istiyor. Bu konuda kamuoyunda ve elitler arasında pozitif bir yaklaşım var."

Karagöz, bu bağlamda iki ülke ilişkilerini oldukça olumlu gördüğünü belirterek, "Ticari ve ekonomik konular gelişecektir ve günün sonunda siyasi konulardaki anlaşmazlıklar da azalacaktır. Böylelikle Türkiye-Rusya ilişkilerini derinleşecektir" dedi.

Muhabir: Hakan Ceyhan Aydoğan

Kaynak: AA