Enerji ihtiyacını yüzdelik 70'in üstünde ithalattan karşılayan ve akıbet devirde domestik kaynakların kullanımına elan çok aksan meydana getirilen Türkiye'de, kömür potansiyelinin azami ölçüde kullanılmasıyla yılda 7,2 bilyon dolarlık doğalgaz ithalatına lazım kalmayacağı belirlendi.

AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2016 Yılı Bütçe Sunumu'ndan derlediği bilgiye göre, toprak altı kömür istihsal miktarının artırılması düşüncesince planlar yürütülüyor. Kömürün elan mekân dostu adına tüketilmesi ve ayrı ayrı kullanma alanlarının oluşturulması düşüncesince de Ar-Ge emek harcamaları geliştirilirken, bu planlar yardımıyla bağan kalorili kömür rezervlerinin de ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

Türkiye'nin kömür stratejisine göre, cazibe üretiminde domestik kaynaklardan birisi adına geçer linyitten elde edilebilecek erke istihsal potansiyelinin kestirmece 25 bin megavat seviyesinde bulunmuş olduğu öngörülüyor.

Bu kapasitenin devreye alınmasıyla kestirmece 7,2 bilyon dolar karşılığı bulunan 32,5 bilyon metreküplük doğalgazdan elde edilebilecek cazibe üretimi sağlanabilecek.

'Özel müşterek finansman modeli geliştirilecek'

2016 bütçe sunumuna göre, domestik kömürlere mebni cazibe istihsal tesisi yatırımlarına heveslendirme uygulanmasının izlenerek ihtiyaçlara layıkıyla güncellenmesi anlamında icraat yapılacak.

Ayrıca, domestik kömür aramalarına mücahede verilerek, Afşin-Elbistan üzere iri linyit havzaları ile elan bağan kapasiteli öbür rezervlerin değerlendirilmesi düşüncesince hususi müşterek finansman yöntemi geliştirilmesi ve uygulanması da kömürle ilişik doğacak devirde gerçekleştirilmesi planlanan hedefler ortada bulunuyor.

Kaynak: AA