HALİFAX

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası Güvenlik Forumu’na katılmak amacıyla geldiği Kanada'nın Halifax kentinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Yeni bir dünyanın başladığına ilişkin birçok analizin yapıldığını ifade eden Çelik, bir refah ve istikrar projesi olarak görülen Avrupa Birliği (AB) hakkında ciddi tartışmalar olduğunu dile getirdi.

Çelik, "En önemlisi, İngiltere gibi güçlü bir AB ülkesinin Avrupa'dan ayrılıyor olması. Nitekim Avrupa'daki düzen fikri konusunda çok ısrarlı bir tutumu olan İngiltere gibi bir ülkenin ayrılıyor olması Avrupa’nın geleceği ve istikrarı konusunda yeni tartışmalar açıyor." dedi.

"Artık Musul’u, Rakka’yı, El-Bab’ı bir Ortadoğu sorunu olarak göremezsiniz"

Çelik, "Ortadoğu coğrafyasında birtakım ulusal devletlerin, oradaki halkları felakete sürecek bir şekilde yıkılma sürecini görüyoruz. Sınırımızın ötesindeki Suriye ve Irak'ta ulusal bir otorite yok. Bir polis gücü, bir ordu gücü yok. Ama bu halklar çeşitli terör gruplarının, çeşitli militer grupların insafına terkedilmiş durumda. Siz artık Musul’u, Rakka’yı, El-Bab’ı bir Ortadoğu sorunu olarak göremezsiniz. Bu aynı zamanda bir AB konusu, aynı zamanda küresel sistemin bir konusu." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin demokratik bir devlet olarak güvenliği sağlama konusunda gösterdiği dengenin çok iyi anlaşılması gerektiğini ifade eden Çelik, "Türkiye, sınırının ötesinde ulus devletler yıkılırken, bir sürü terör grubuyla mücadele ederken, üstelik de çok yakın bir zamanda bir darbe girişimi ile karşı karşıya kalırken, hala Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kendisine verdiği OHAL yetkisini kullandı diye eleştiriliyor. Esasında Türkiye’nin terörle mücadelesi, herkesin takdir etmesi ve örnek alması gereken bir şey. Biz bütün bu durumlar karşısında Avrupa’ya çağrı yapıyoruz, 'gelin fasıl açalım, gelin demokratik konularda ilerleyelim' diye. Onlarsa eleştirmekten, herhangi bir ilerleme şeklinde ajanda oluşturmaya fırsat bulamıyorlar." diye konuştu.

Bakan Çelik, 15 Temmuz darbe girişimini anlatacak

Çelik, bu yıl 8'incisi düzenlenen "Uluslararası Güvenlik Forumu"nda "Demokrasiyi Yeniden Büyütmek" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, bazı Avrupa ülkelerinin 100-150 mülteci almak için referanduma giderken, Türkiye'nin Suriye'den, Kobani'den gelen 100 bin kişiyi 1 günde aldığını belirterek, Türkiye'nin böyle bir güvenlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

15 Temmuz darbe girişimi karşısında Batı'nın sessizliğine işaret eden Çelik, "Ordunun içinden bazı generaller, savaş uçakları ile Cumhurbaşkanımızı, bakanları öldürmeye kalktılar. 241 kişi öldü. Ama ilk 1 ay içinde hiçbir AB kurumundan ziyaretçi gelmedi.’’ dedi.

Foreign Affairs dergisi editörlerinden Jonathan Tepperman'ın moderatörlüğündeki oturuma, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ve Kudüs İbrani Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Dr. Shlomo Avineri de katıldı.

Öte yandan, Bakan Çelik, bugün de, BBC'den Yalda Hakim’in moderatörlüğünde "Suriye: Mahallenizdeki Dostane Terörist" başlıklı oturumda konuşacak.

Oturuma, Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Brookings Enstitüsünden emekli general John Allen ve ABD’li senatör John McCain de katılacak. Çelik ayrıca "Türkiye'deki Başarısız Darbe ve Dünya Üzerindeki Sonuçları" başlıklı kapalı oturumda da 15 Temmuz’daki darbe girişimini anlatacak.

Muhabir: Seyit Aydoğan

Kaynak: AA