İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye'nin Somali'ye yatırımının 100 milyon dolar civarına eriştiğini belirterek, 'Bu rakamlar başarabileceğimizin geçmiş etabı yerine ikrar edilmeli' dedi.

Elvan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla Türk ve Somalili iş adamlarının katılımıyla planlı Türkiye-Somali İş Forumu'nda meydana getirdiği konuşmada, sonuç beş altı senedir aşkın ehemmiyetli müşterek transformasyon sürecine şahitlik ettiklerini aktararak, Somali Cumhuriyeti'nin liderliği ve halkının kararlılığı sonucunda bu dönüşümün sergilendiğini anlatım etti.

Elvan, Somali'nin uğrunda güvenlik, abra ve refahın sağlanabilmesi düşüncesince aşkın derinlemesine müşterek defa bulunduğuna ayraç ederek, 'Somali'nin aşkın gailesiz müşterek nüfusu var. Nüfusun yüzdelik 70'i, 30 yaşın altında. Bu ülkenin geleceği düşüncesince aşkın iri müşterek avantaj. Genç nüfusun yüzdelik 67'si aylak durumda, bu da onların köklü gruplara katılımına bozukluk olabilmekte. Gençlerin kabiliyetlerini geliştirmesi düşüncesince yetişek ve yeni fırsatlar, hükümet politikalarının önceliklerinden birisi olmalıdır' niteleyerek konuştu.

Hiçbir ekonominin adaletli paydaşlık yapılmaksızın taleplerine erişemeyeceğini dile getiren Elvan, 'Bugün insanlar, devletler ve ekonomiler düşüncesince bu cins potansiyellerin değerlendirilmemesi kayıplara bozukluk olmakta. Kadınların istihdam edilmesi, aşkın fakirliğin giderilmesi konusu da sonuç etap önemli. Bu çerçevede 25 girişimciyi, Somali'den çağırma ettik. Onlar düşüncesince sonuç etap dip müşterek izlence hazırladık. Umarım ülkelerine girişimcilik dair yardım sağlayabilirler. Somalili gençler, Türkiye'de yetişek almaktadır ve buna aşkın ehemmiyet veriyoruz. Çünkü onlar bizim geleceğimiz. Onlar düet iş birliğimizde güreşçi köprüsü görevi oynayacaklar' değerlendirmesini yaptı.

Türk iş adamlarının havalanı ve Mogadişu limanını işlettiğine yer veren Elvan, 'Bu çerçevede ehemmiyetli müşterek dirimsel elde ediyorlar. Türkiye'nin Somali'ye yatırımı, 100 milyon dolar civarına erişti. Bu rakamlar başarabileceğimizin geçmiş etabı yerine ikrar edilmeli. Somali'de iş olanaklarına baktığımızda Afrika'nın en derinlemesine kıyısıyla ve yenilenebilir erke potansiyeli ile dikkati çekiyor. Bizler girişimcilerimizi Somali'de başta balıkçılık, üstencilik ve ekincilik dalında yatırım gerçekleştirmek dair isteklendirme edeceğiz. Somali'nin kalkınmasına inancımız sonsuz. Bizler, Somali'nin ve halkının birlikte durmaya kararlıyız' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Handan Güneş

Kaynak: AA