ANKARA - UĞUR ÇİL

Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy, Türkiye'nin insani ve kalkınma yardımlarının eş zamanlı yürütülmesi konusunda başarısına dikkati çekerek, "Türkiye insani yardım alanındaki pratiklerini bir felsefe ile anlatıyor ve bunu küresel bir felsefe haline getirme yolunda Birleşmiş Milletler kuruluşlarına katkı sağlıyor." dedi.

İnsani yardımlar ile kalkınma yardımlarının birlikte yürütülmesini hedefleyen "Yeni Çalışma Yöntemi (New Way of Working)" platformu üst düzey çalıştayı, Türkiye'nin ev sahipliğinde 18-19 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek.

Büyükelçi Ulusoy, çalıştay ve hedefleri hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Çalıştayın Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) ile BM Kalkınma Programının (UNDP) sponsorluğunda gerçekleştirileceğini belirten Ulusoy, çalıştayla insani kriz yaşanan ülkelere, insani ve kalkınma yardımlarının koordineli biçimde sağlanmasının, böylece daha etkin ve kalıcı çözümler bulunmasının amaçlandığını ifade etti.

Ulusoy, koordinasyonun önemine vurgu yaparak, "Tek başına insani yardım yapıldığında, o ülkede belli bir aşamada belli insani krizleri önleyebiliyorsunuz. Ama o ülkelerin özellikle kalkınma sorunları varsa bu krizler tekrarlayabiliyor. Belirli bir kalkınmışlık düzeyi sağlanabilirse bu ülkeler krizlere karşı da dirençli oluyorlar." diye konuştu.

Bu çalıştayda ele alınacak yeni çalışma yönteminin, geçen sene Türkiye'nin ev sahipliğinde 9 bin katılımcı, 180 ülke ile 55 devlet ve hükümet başkanının katılımıyla düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi'nin en önemli sonuçlarından birisi olduğunun altını çizen Ulusoy, "Eğer devam etmekte olan bu süreç somut sonuçlara vesile olabilirse, bundan en çok faydalanacak kesim krizden etkilenen halklar ve ülkeler olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynakları daha verimli kullanabilme imkanı

Ulusoy, insani ve kalkınma yardımlarının koordinasyonu ile bu yardımları gerçekleştiren başta BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ile BM Kalkınma Programı olmak üzere ilgili BM ajanslarının birlikte çalışmalarının sağlanmış olacağına dikkati çekerek, bu şekilde bağışçı ülkelerin de kaynaklarını daha verimli kullanabilmeleri imkanının doğacağını kaydetti.

Türkiye'nin insani ve kalkınma yardımlarını koordine etmeyi ulusal planda hayata geçirdiğini, Somali ile Sahraaltı'nın bu konudaki en önemli örnekler olduğunu dile getiren Ulusoy, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay'ın bu ve diğer dış yardım faaliyetlerindeki koordinasyonun Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlandığını belirtti.

Ulusoy, Dünya İnsani Zirvesi'nde olduğu gibi Türkiye'nin bu çalıştayda da insani ve kalkınma yardımları alanındaki tecrübelerini paylaşacağına işaret ederek, "Böylece Türkiye'nin gayretleri bu sürece katkı sağlayacak ve tecrübeleri daha somuta indirgenecek diye düşünüyoruz." dedi.

Çalıştaya BM kuruluşlarının, uluslararası sivil toplum örgütlerinin, bağışçı ülkelerin ve Somalili yetkililerin katılacağını aktaran Ulusoy, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) dönem başkanı olarak bu sürece katkısını önemsediklerini ve Teşkilattan da çalıştaya katılım olacağını söyledi.

"Türkiye insani yardım alanındaki pratiklerini bir felsefe ile anlatıyor ve bunu küresel bir felsefe haline getirme yolunda Birleşmiş Milletler kuruluşlarına katkı sağlıyor." diyen Ulusoy, Türkiye'nin insani yardım alanındaki en cömert ülkelerden birisi olduğunu ve 2016 yılında toplam 5,7 milyar dolarlık yardımda bulunduğunu vurguladı.

Ulusoy, Türkiye'nin uluslararası yardımların sembolik kaldığı bir ortamda üç milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, Türkiye'nin bunun yanı sıra dünyanın birçok yerinde kalkınma odaklı insani yardımlar yapmaya da devam ettiğini anlattı. ​

Kaynak: AA