Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) işbirliğinde Türkiye'nin ilk "Kadın İstihdamı Eylem Planı" açıklandı.

Plan kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İŞKUR il müdürlüklerinde kamu hizmetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının geliştirilmesi amacıyla çalışmaları takip edecek birer temsilci görevlendirilecek, işbaşı eğitim programları kadın istihdamını artıracak şekilde düzenlenecek, yaygın eğitim kurslarından faydalanan kadınlar için çocuk oyun ve çocuk bakım odaları oluşturulacak.

İŞKUR ve İLO'nun iş birliğinde ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansının (SIDA) finansmanı ile "Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye'de İnsana Yakışır İş için Kadınların Güçlendirilmesi" projesi çerçevesinde hazırlanan "Kadın İstihdamı Eylem Planı" ile İŞKUR'un kadın istihdamı alanında yürüttüğü çalışmaların desteklenmesi, kadınların istihdamda daha çok yer almasının sağlanması hedefleniyor.

Hazırlıkları 4 Haziran 2014'te başlayan ve Türkiye'de ilk defa hazırlanan Kadın İstihdamı Eylem Planı çerçevesinde İstanbul, Ankara, Konya ve Bursa pilot il seçildi. Kadınların istihdamın artırılması için mesleki beceriler kazandırılması, işe yönlendirilmeleri ve iş gücü piyasasına erişim olanaklarının arttırılması temel hedeflerinin ön plana çıktığı plan, 19 eylem maddesinden oluşuyor.

Plan kapsamında 2014 yılının ocak-aralık döneminde kadın sığınma evlerindeki 400, 2015 yılında ise 350 kadına iş arama becerileri eğitimi verildi, yeni önlemler ile özel sektörde İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilen kadınların oranının 2017 yılı sonu itibarıyla yüzde 35'e çıkarılması hedefi konuldu.

Toplumsal cinsiyet eşitliği takip edilecek

Eylem planı kapsamında İŞKUR, verilen işbaşı eğitim programlarının kadın istihdamını artıracak şekilde düzenlenmesini sağlayacak. Geçen yıl düzenlenen 76 bin 934 işbaşı eğitim programından, 77 bin 246 kadın yararlandı. Plana göre işbaşı eğitim programlarında kadınlara öncelik verilmesi konusunda bilinçlendirme faaliyetleri yapılacak.

Plan kapsamında kamu hizmetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının geliştirilmesi amacıyla yapılan çalışmaları takip etmek için Çalışma Bakanlığı ve İŞKUR İl Müdürlüklerinde birer temsilci görevlendirilecek.

Kadınların iş hayatında yaşadığı sıkıntılar tespit edilerek özel araştırmalar gerçekleştirilecek. Ayrıca "Kadın İstihdamının Artırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması" konulu Başbakanlık genelgesi kapsamında, il istihdam ve mesleki eğitim kurulları çalışmalarında "kadın" alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarından bir temsilcinin katılımının sağlanmasına yönelik tedbir, etkin bir şekilde takip edilecek.

Plan kapsamında ayrıca, tarım işçiliği yapan, engelli ve boşanan, evde çalışan kadınlara yönelik daha çok proje geliştirilmesi sağlanacak.

İlk kez iş arayan kadınlar başta olmak üzere iş fırsatları yaratılması amacıyla özel destek programlarının devamlılığı sağlanacak. Bu bağlamda hem teşvikler hem de staj gibi uyum programları geliştirilecek.

Kaynak: AA