Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde atık pillerin çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde geri kazanım ve bertarafının gerçekleştirilmesi amacıyla TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitüsü yürütücülüğünde kurulan ve işletmeciliğini Exitcom firmasının yaptığı Türkiye'nin ilk Atık Pil Geri Kazanım Tesisi, törenle hizmete girdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, burada yaptığı konuşmada, tüm laboratuvar, yazılım ve altyapı çalışmaları, fabrika ve prototip üretimi yüzde 100 yerli olarak tamamlanan tesisin, tek vardiyada, yılda 300 ton atık pil işleme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, bilimi, teknolojiyi, çevreyi, kalkınmayı, üretimi ve enerji tasarrufunu aynı anda sunduğunu söyledi.

Bakan Işık, "yeşil üretim" yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Yeşil üretimden kastımız da biz üretim yaparken insana ve çevreye saygılı olmak zorundayız. Üretim yaparken insanı, çevreyi, doğayı dışlayan bir anlayış bizim anlayışımız olamaz. Yapacağımız üretim insana saygılı olacak, havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletmeyecek. Bu bizim temel anlayışımız." ifadelerini kullandı.

"Bu tesisi biz Türkiye'ye örnek göstereceğiz"

Sürdürülebilir üretim kavramının son yıllarda dünyada çokça kullanılan ve üzerinde sık durulan konuların başında geldiğine dikkati çeken Işık, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilir üretimden kastımız, teknoloji verimlilik artışıyla aynı değerde üretimi yapmak için daha az doğal kaynak, daha az su ve daha az enerji kullanmalıyız."

Bakan Işık, pillerin günlük hayattaki yaygın kullanımına işaret ederek, "Otomotiv teknolojisi hızla değişiyor, artık içten yanmalı motorlar yerine bataryayla çalışan elektrikli araçlar dünyamıza giriyor. Bunların bertarafı ve çevreye zararının önlenmesi başlı başına bir problem alanı. Bu açıdan burada hakikaten çok önemli bir tesisin açılışını yapıyoruz. Bu tesisi biz Türkiye'ye örnek göstereceğiz." diye konuştu.

Kaynak: AA