KOLOMBO - Kaan Bozdoğan

Türkiye'nin Kolombo Büyükelçisi Tunca Özçuhadar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-Sri Lanka arasında 150 yıldır süren ilişkiler kapsamında, siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel münasebetlerin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirtti.

Sri Lankalıların Türkiye'ye sevgiyle baktığını dile getiren Özçuhadar, iki ülkenin pek çok konuda hemfikir olduğunu, Sri Lanka'nın uluslararası alanda Türkiye'yi desteklediğini söyledi.

"Biz de Sri Lanka'ya elimizden geldiğince her türlü imkanı, yardımı göstermeye çalışıyoruz." diyen Özçuhadar, TİKA, Türk Kızılayı ve Diyanet Vakfı gibi Türkiye'deki yardım kuruluşlarının çeşitli projelerle Sri Lanka'da faaliyet yürüttüğünü ifade etti.

Sri Lanka'nın "çay ülkesi" olduğuna vurgu yapan Özçuhadar, "Geçen sene rakamlarına göre Türk tüccarları Sri Lanka'dan çay alan ülkeler sıralamasında üçüncü sırada yer alıyorlar. Sri Lanka'nın en önemli ihracat kalemlerinden biri olan çay, Türk tüccarları tarafından alınıyor ve dünyaya satılıyor." diye konuştu.

"Bizim ülkelerle ilişkimiz ast üst değil, eşitliğe dayanıyor"

Sri Lanka'da insanlarla eşitlik ve hoşgörü çerçevesinde ilişki kurmaya gayret gösterdiklerini aktaran Özçuhadar, şöyle konuştu:

"Bizim bütün gayretlerimiz insanlarla eşitlik ve hoşgörü çerçevesinde ilişki kurmak. Bir ülke ile sömürü ilişkisinde bulunmak ast üst ilişkisini getiriyor. Bizim ülkelerle ilişkimiz ast üst değil, eşitliğe dayanıyor. Bu ülkelerin eşitliğini, egemenliğini, özgürlüklerini tanıyan, onlara saygı duyan bir ilişki kuruyoruz. Aynı göz hizasında ilişki kuruyoruz. Aynı göz hizasında ilişki kurmak, kalbi olarak o insanların size daha yakın olmasını sağlıyor. Yoksa bir ülkeyi sömürmek, onun kaynaklarını çalmak, onlar üzerinden zenginleşmek gibi bir ilişki tarzımız bizim tarihimizde olmadı, bu dönemde de olamaz."

Sri Lanka'da 15 Temmuz'un endişesi

Özçuhadar, Sri Lanka'da Müslümanların ülkenin yüzde 9'unu oluşturduğunu dile getirerek, ülkenin büyük çoğunluğunun Budist ve Hindu olduğunu, ülkede az sayıda da Hristiyan yaşadığını aktardı.

Türkiye'de 15 Temmuz gecesi yaşanan hain darbe girişiminin Sri Lanka'da yakından ve endişeyle takip edildiğini belirten Özçuhadar, şöyle devam etti:

"Darbe girişiminin olduğu gün tabii hepimiz ayaktaydık. Ben burada görevliydim ve internetten, televizyondan, arkadaşlar vasıtasıyla bütün gelişmeleri anında takip ettik. Buranın saati ile sabaha karşı 04.00-04.30'da beni pek çok Sri Lankalı bakan aradı. Ve hepsi bana endişelerini iletti, durumun ne olduğunu sordular. Yani Sri Lanka makamları, sadece Müslümanları değil, hepsi son derece yakın takip ettiler ve her zaman bize desteklerini ve Türkiye'de demokratik yollarla iktidara gelmiş, seçilmiş yönetimin ve demokrasinin arkasında olduklarını ifade ettiler. Sri Lankalılar o konuda çok iyi bir sınav verdi."

Sri Lankalıların Türkiye sevgisinin Müslümanlardan ibaret olmadığına dikkati çeken Özçuhadar, şunları kaydetti:

"Aksini düşünürsek kadrajı çok küçültmüş oluruz. Sri Lanka büyük bir ülke. Sri Lanka ve Türkiye arasındaki ilişkileri sadece buradaki Müslümanların Türkiye ile ilişkisi şeklinde okumak hata olur. Zaten bunu da istemiyoruz. Tam aksine biz bütün Sri Lanka'yı kucaklamak, bütün Sri Lanka ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyoruz. Şüphesiz buradaki Müslüman toplumuyla ortak değerimiz var, ortak dinimiz var. Bu bizi özel bir ilişkiye yönlendiriyor ama bizim devlet olarak ilişkimiz ülkenin geneliyle olan ilişkidir."

Kaynak: AA