İSTANBUL

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul Suriçi Grubu Derneği'nin Topkapı Barcelo Eresin Otel'de düzenlediği toplantıda, yeni anayasa ve başkanlık sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şentop, Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmalarının bugün ortaya çıkmadığını belirterek, parlamenter sistemin iyi işlemediği ve yerleşmediği için bir sistem arayışının olduğunu aktardı.

'Parlamenter sistem dünyada da çok iyi işlemeyen, nadir iyi işleyen bir sistem' olduğunu belirten Şentop, 'Parlamenter sistemin iyi işlediği ülkelerin başında monarşiler geliyor. İngiltere, İsveç, Norveç, Danimarka, Hollanda. Bunların hepsi krallıktır. Buralarda iyi işliyor' değerlendirmesinde bulundu.

Başkanlık sisteminde hükümet kurma işinin parlamentodan alınarak, doğrudan millete verileceğini dile getiren Şentop, 'Millet hükümeti doğrudan kendisi seçecek. Parlamento içinde dengeler ne olursa olsun, ne kadar değişirse değişsin hükümete bunun bir tesiri olmayacak. Seçim yapılırken iki sandık kurulacak. Birisinde parlamento için diğerinde de başkan yani hükümet için oy kullanılacak. Seçim akşamı parlamento da hükümet de belli. Hükümetin süresi de belli, 5 yıl' dedi.

Şentop, yeni sistemde ne olursa olsun, 550 vekilin 550'si de isterse partisini değiştirsin, isterse partiler kapatılsın, hükümetin yerinde kalacağını belirterek, şunları anlattı:

'Niye? Hükümet parlamentoda kurulmuyor, doğrudan millet kuruyor hükümeti. Başkan ölse bile hükümet düşmüyor, başkan yardımcısı onunla beraber seçime gidiyor, geri kalan süreyi de başkan yardımcısı tamamlıyor. Bunun aslında Türkiye'de 100 yıldan fazla uygulaması var. Yerelde, belediye seçimlerinde uyguluyoruz biz bunu. Belediye başkanı belediye meclisinin içinden çıkmıyor. Belediye meclisini seçiyoruz, ayrı bir sandıkta da belediye başkanını seçiyoruz. Onun için başkan sorun olmuyor seçim akşamı. Bunu uyguluyor Türkiye. Yerelde uygulanan bu sistemi biz merkezi hükümete de taşıyalım istiyoruz. Başkanlık sistemiyle de bu anlamda hem daha iyi işleyen bir sistem hem vesayet odaklarının müdahale edemeyeceği bir hükümet anlayışı olmuş olacak hem de yerelde çok iyi işleyen sistemi merkezi hükümete taşımış olacağız. Türkiye'nin belirsizlik ve bir istikrar sorunu da olmayacak.'

'Türkiye'nin önündeki zaruret, bizi başkanlık sistemine doğru götürüyor'

Başkanlık sisteminin birçok bakımdan Türkiye için ideal olacağını aktaran Şentop, sistemi üniter yapıyı koruyarak önerdiklerine söyledi.

Türkiye'deki yeni anayasa tartışmasının önemli olduğunu kaydeden Şentop, yeni anayasa tartışıldıkça Türkiye'nin mesafe aldığını söyledi.

Türkiye'nin eninde sonunda yeni anayasayı yaparak, başkanlık sistemini kabul edeceğini dile getiren Şentop, tarihi şartlarla, siyasetin akışının bunu gerektirdiğini bildirdi.

Şentop, 'Türkiye'nin önündeki zaruret, tarihin akışı bizi bu anlamda yeni anayasaya ve bununla beraber başkanlık sistemine doğru götürüyor. Benim bu konuda hiç bir tereddüdüm yok. Er veya geç ama mutlaka bu sonuçlanacaktır' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA