İZMİR - Ahmet Bayram

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dünya bal üretiminde Çin'in ardından ikinci sırada yer alan Türkiye'de arıcılık sektörü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığınca orman köylüsüne verilen teşvik ve desteklerle her yıl daha da gelişiyor.

Sağlanan destekler sayesinde, 2011 yılında 94 ton olan bal üretimi 2015'te 107 bin tona ulaşan ve bu alanda dünya ikinciliğine yükselen Türkiye, bu ürünün ihracatında da önemli artışlar sağladı.

2011'de 18 ülkeye 1,1 ton ihracat gerçekleştiren ve 5,2 milyon dolar gelir sağlayan Türk üreticiler, 2015 yılında ise 33 ülkeye 7,2 ton ihracatla ülkeye döviz girdisini 25,1 milyon dolara yükseltti. Türkiye son 5 yılda yaklaşık 5 kat artış gösteren bal ihracatından, 2011-2015 yılları arasında 18 bin ton karşılığında 68,2 milyon dolar döviz girdisi sağladı.

Sektör, bu yılın 8 ayında ise 2 bin 535 tonluk bal ihracatı karşılığında 10 milyon 33 bin doları Türkiye'ye kazandırdı.

Türk arıcılar, söz konusu 5 yıllık dönemde ihraç edilen yaklaşık 18 bin tonluk balın yüzde 51'ini (9 bin 339 ton), dünyanın en büyük bal ithalatçısı ABD'ye gönderdi.

"Üretimimiz ihracat performansımıza yansımıyor"

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'de arıcılık sektörünün giderek büyüdüğünü, 2015 yılında sektörün en çok üretim ve ihracat rakamlarını yakaladıklarını söyledi.

Verilen desteklerin sektörün güçlendirdiğini dile getiren Şahin, şunları söyledi:

"Sektör olarak beklentimiz desteklerin daha artırılması. Ancak destekler artırılırken sektöre yeni arıcılar kazandırmak yerine mevcut arıcıların bal üretim alanlarının artırılması benimsenmeli. Çünkü arı ve arıcı sayımız yeterli, üretim alanımız yetersiz. Bu çalışmalar yapılırsa Türkiye arıcılığı çağ atlar. Üretimde dünya ikincisiyiz ancak bu üretimimiz ihracat performansımıza yansımıyor. Bu yönde çalışma yapılırsa ihracatta da ilk 10'a ilk 5'e gireriz."

Kaynak: AA