Dışişleri Bakanlığındaki kadın büyükelçi sayısı, 2002 senesinde 14 iken, 2016 senesinde 37'ye, Türkiye'nin taşınmazlar dışındaki temsilciliklerinde fariza karşılayıcı avrat başkonsolos sayısı ise 9'a ulaştı. Türkiye'nin izlediği aut politikanın sonuç yıllardaki en ehemmiyetli ayaklarından birisi bulunan Afrika açılımında da sert baş döndürücü önemlice görevde avrat büyükelçiler bulunuyor.

Türkiye'den kilometrelerce uzakta, Afrika'da fariza karşılayıcı ilkokul avrat büyükelçi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajlarını AA muhabiriyle paylaştı.Dışişleri Bakanlığında taşınmazlar içi ve taşınmazlar haricinde fariza karşılayıcı 236 büyükelçiden 37'sinin avrat bulunduğunu bildiren diplomatik kaynaklar, arsıulusal emniyet derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's 500 sıralamasında arazi düzlük firmaların yöneticilerinin ortalama yüzdelik 5'inin avrat bulunduğu cezaevi uğrunda bulundurulduğunda, görevdeki avrat büyükelçilerin yüzdelik 16 bulunan oranının ehemmiyetli müşterek data olduğuna dikkati çekti.Kadın sefirikebir sayısının 2002 senesinde 14 iken, 2016 senesinde 37'ye ulaştığını tamlayan kaynaklar, Türkiye'nin taşınmazlar dışındaki temsilciliklerinde 9 avrat başkonsolosun fariza yaptığını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığındaki 6 müsteşar yardımcısından birisi de avrat diplomat.

Merkez teşkilatında 2'si avrat 18 umumi müdürün fariza icra ettiği Dışişleri Bakanlığında, bulunan 41 umumi başöğretmen yardımcısından 21'inin avrat hariç ilişkiler uzmanı bulunduğu belirtildi.

Kaynaklara göre, Dışişleri Bakanlığında 2006 senesinde 439 bulunan avrat hariç ilişkiler uzmanı sayısı, yüzdelik 34 artışla bu sene 665'e ulaştı. Görevli 1200 dizge memurundan 322'sinin avrat personel bulunduğu bakanlıkta, vazifeli 947 konsoloshane ve duygu memurunun 343'ü de avrat personelden oluşuyor.

Türkiye'nin Afrika açılımında avrat hariç ilişkiler uzmanı damgası

Dışişleri Bakanlığı, sonuç senelerde izlediği aut politikanın en ehemmiyetli ayaklarından birisi bulunan Afrika açılımında da sert baş döndürücü önemlice rolü avrat büyükelçilere denyo etti.

Türkiye'nin Afrika'ya tayin edilen evvel avrat büyükelçisi olarak, 2011'den buyana Mozambik'te vazifeli bulunduğunu tamlayan Türkiye'nin Maputo Büyükelçisi Aylin Taşhan, 'Sağlık, düzenlilik riski üzere Afrika'nın hususi şartlarından meydana gelen güçlüklerle iç içe yaşamakla beraberce büyükelçilik ayırmak ve dü taşınmazlar arasındaki ilişkilerin çabucak geliştiğini görmek, özetle atık değme gıllıgışlı adım, yaşadığım kâffesi zorlukları bana unutturdu' dedi.

Afrika dendiğinde çoğu kez akla kısırlık ve illet gelmesine rağmen, bu kıtanın sürprizlerle meşbu bulunduğunu kail Büyükelçi Taşhan, Mozambik'te parlamentonun yüzdelik 40'ının, bakanlar kurulunun ise elden sadece yarısının bayanlardan oluştuğunu belirtti. Teknolojinin sağlamış bulunduğu olanaklar sebebiyle ailesiyle haberleşebildiğini tabir fail Taşhan, 'Büyük mesafelere karşın Afrika'nın güneyinde kendimi sevdiklerimden o genişliğinde da uzakta hissetmiyorum' dedi.

'Arkadaşlarımdan Afrika haritası istemiştim'

Türkiye'nin Abidjan Büyükelçisi Esra Demir de evvel taşınmazlar dışı fariza yerinin Senegal bulunduğunu belirterek 'Senegal'in yerini anmak düşüncesince arkadaşlarımdan müşterek Afrika haritası istediğimi hatırlıyorum. Dakar'a gittiğimizde kızımız 14 maaş idi. Genç müşterek diplomatın yaşayabileceği en elleme dü yılı Dakar'da geçirdiğimi söyleyebilirim' sanarak konuştu.

Fildişi Sahili'nde yürüttüğü büyükelçilik vazifesinde de evvel fariza yerindeki heyecanının sürdüğünü kail Demir, şunları kaydetti:

'Genç diplomatlara avrat yahut erkek, Afrika'da fariza yapmalarını kaynak ederim. Türkiye'de baş döndürücü adsız bu coğrafyada, muhtelif mahrumiyetlere karşın onlar düşüncesince baş döndürücü elleme müşterek deneme olacağını düşünüyorum. Afrika'daki büyükelçiliklerimiz çoğu kez önemsiz büyükelçilikler bulunduğu için, müşterek güneş mevrut heyetin kaybolan valizlerinin ardında koşabilir, devrisi güneş bire müşterek heyetin başkanının konuşmasını yazabilirler. Bu da baş döndürücü taraflı hariç ilişkiler uzmanı olmanın en elleme hazırlığıdır.'

Her kavuşum kendine başmaklık kolaylıkları ve zorlukları olduğuna ayraç fail Demir, 'Örneğin, Fildişi Sahili'nde afiyet altyapısı baş döndürücü çelimli değil. Buraya evvel geldiğim devirde hastalandım ve canlandırma konamadığı düşüncesince otama peyda etmek düşüncesince Türkiye'ye gitmem gerekti. Ama bunun yanı esna sonuç etap yardımsever, konuksever ve ön yargısız şahısların bulunduğu müşterek ülke' sanarak konuştu.

'Afrika'daki görevimi üstünlük yerine gördüm'

Afrika'nın güneybatı ucunda, Namibya'da fariza yapan, Türkiye'nin Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar, göreve atandığında iri talih duyduğunu belirterek şunları söyledi:'Neresi bulunduğunun tek önemi yoktu. Hemen okullara baktım, ortaokulda okuyan oğlumun gidebileceği akıllıca müşterek mektep varmı diye, vardı ve arkası bundan böyle benim düşüncesince baş döndürücü cümbüş donör toy müşterek sürecin başlangıcı idi. Afrika'da müşterek ülkeye atanmak gerçekte müşterek şaşırtı değildi, çünkü 54 taşınmazlar ile dünyanın en baş döndürücü ülkesini barındıran bu kıtada 39 büyükelçiliğimiz var. Afrika'da fariza edinmeyi değme devir müşterek üstünlük yerine gördüm. 

Beklentinizi erdemli tutmayınca, bunun karşılığı size kestirim edemeyeceğiniz güzelliklerle arka dönüyor. Benim düşüncesince de Namibya böylesine elleme müşterek deneyim, müşterek laboratuvar, gözlemliyorsunuz, harekete geçiyorsunuz, sonucunu alıyorsunuz. İlmek kült ilişkileri örüyorsunuz.'

Diplomasi mesleğinin ağır fedakarlıklar gerektirdiğini tamlayan Çakar, 'Zaman içre kendinizi bulunan şartlara uyarınca çabucak uyarlamayı öğreniyorsunuz. Bu mesleği gerçekleştirmek ve başarabilmek düşüncesince evvel kayıt bu mesleğe ilişkin peyda etmek ve candan sevmektir kanımca. O devir korku, düşünce kayboluyor' dedi.

'En gıllıgışlı alanlardan birisi Afrika politikamız'

Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp, Uganda'ya atanmadan ilkin Batı Afrika Daire Başkanı ve Doğu Afrika Genel Müdür Yardımcısı yerine fariza icra ettiği 4 sene süresince Afrika yurtlarını yakından aşinalık olanağı bulduğunu vurgulayarak 'Ülkemizin Afrika politikası, Türk aut politikasının en gıllıgışlı sahalarından biridir. 

Bu çerçevede, Bakanlığımızın Afrika Genel Müdürlüğünün, izlenen aut politikanın konkre neticeler verdiği müşterek alanı öğrenme fırsatı sunan müşterek departman bulunduğunu düşünüyorum' ifadesini kullandı.Diplomat bulunan eşinin de kendisiyle bire müşterek yıl, Etiyopya ve Afrika Birliği örgütü gözetiminde sefirikebir yerine atandığına dikkati çekici Yavuzalp, 'Eşimle beraberce yandaki dü Doğu Afrika ülkesinde görevlendirilmemiz, Bakanlığımızın familya donanmasına ve avrat diplomatların çalışmasına ne denli ehemmiyet verdiğini göstermektedir. Özellikle bu genişliğinde baş döndürücü sayıda kadınımızın diplomatlık işinde icap taşınmazlar içre icap taşınmazlar haricinde en erdemli seviyelere genişliğinde ilerleyebilmeleri Cumhuriyet tarihimizde evvel el bu zamanda beklenir olabilmiştir' sanarak konuştu.

Aile hasretini bertaraf etmek düşüncesince Uganda'dan almış bulunduğu ilhamı Türkiye'nin dokusuyla harmanlayarak gösterici yaptığını ve geçenlerde tablolarını sergileyeceğini tamlayan Yavuzalp, 'Böylece müşterek avrat hariç ilişkiler uzmanı yerine diplomatlık mesleğine ve gösterici sanatına bulunan aşkıma sahn veriyorum' dedi.

'Her tayinde yaşamı sıfırdan gene kurarız'

Türkiye'nin Librevil Büyükelçisi Nurdan Bayraktar Golder de hariç ilişkiler uzmanı olmasındaki en iri etkenin çocukluğundan buyana dünyayı alçalma etmesi bulunduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

'Diplomatlık kişiye dünyanın kapılarını açan müşterek meslek. 25 yıllık dizge yaşamının iri bölümünü Avrupa kıtasında geçirmiş müşterek hariç ilişkiler uzmanı olarak, Gabon'a atandığımı bellemek beni baş döndürücü heyecanlandırdı. Esasen biz alışkınız. Her tayinde yaşamı sıfırdan gene kurarız. İş arkadaşlarımızdan ve muhataplarımızdan ülkede geçer not alfabeye, atlatmak aldığımız yerden, çocuğumuzun öğretmenlerine genişliğinde değme obje ilkokul altı sene arayla daima değişir. Pek baş döndürücü şeyi toy gene bellemek yahut en azından sert baş döndürücü şeye toy gene uymak gerekir. Ancak Sahraaltı Afrika bu devim bünyesinde henüz hususi müşterek arazi taşıyor.'

Kadınların Türkiye'de değme bölgede öne çıkmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bayraktar Golder, 'İnanıyorum ki bugün Dışişleri Bakanlığında henüz müşterek tomar avrat diplomatımız ve büyükelçimiz var ise bu onların denk erat yerine sergiledikleri performanslarından kaynaklanıyor' sanarak konuştu.

Kaynak: AA