Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen beraberce görüşmenin peşi sıra Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 5. Toplantısı'na katıldı. İlham Aliyev, dü yurt ortada imzalanan anlaşmaların peşi sıra planlı kuma matbuat toplantısında icra ettiği konuşmaya, Ankara'daki sonuç yıldırı saldırısı dolayısıyla başsağlığı dileyerek başladı.

Bu yıldırı saldırısını hızlı kınadıklarını tamlayan Aliyev, 'Bugün Türk halkının yanındayız, birliğimiz ebedidir, sarsılmazdır' sanarak konuştu.

Saldırının Türk devletini sarsamayacağını, Türk milletinin iradesine bulaşık edemeyeceğini kail Aliyev, dü yurt arasındaki birlik, el birliği ve dayanışmanın 25 senedir sürdüğünü kaydetti. Aliyev, dü ülkenin ülfet ve kardeşliğin parlak binasını yanı sıra mensur ettiğini söyledi.

Türkiye'nin G20 zirvesine ev sahipliği yapmasının büyüklüğünün de müşterek göstergesi olduğuna dikkati çekici Aliyev, Türkiye'nin Antalya'da meydana getirilen zirveye ev sahibi namına Azerbaycan'ı çağırma etmesi sayesinde teşekkürlerini anlatım etti. Aliyev, 'Türkiye ne derece çelimli olursa kılıç de o derece çelimli olacağız. Gücümüz birliğimizde. Birlikteyiz. Birbirimizin yanındayız' sanarak konuştu.

'Dünyada Türkiye ve Azerbaycan derece birbirine ilişkin apayrı dü yurt yok'

Türkiye'nin defans sanayisinde katettiği yoldan da övgüyle bahseden Aliyev, 'Türkiye'nin bu alandaki başarısı Azerbaycan'ın da koruma potansiyelini güçlendirir' dedi.Mevkidaşı Erdoğan'la bitirdikleri toplantıda Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni (TANAP) de görüştüklerini kaydeden Aliyev, projenin vaktinde yaşama geçmesi düşüncesince çalışacaklarını anlatım etti. 

Konuyu serbest biçimde mütalaa ettiklerini aktaran Aliyev, taşımalık dair dünkü imkanların da araştırıldığını söyledi.Aliyev, medeniyetler arası diyalog dair Türkiye'nin ehemmiyetli müşterek gösteriş yürütme ettiğine de değindi. 'İslamofobi kimi devletlerde mutluluk politikası durumuna geldi' diyen Aliyev, İslam'a gönül rahatlığı müsvedde kampanyaları yürütüldüğünü vurguladı.

Türkiye'nin milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yapmasıyla ilgilendiren Aliyev, insanca felaketlerin müşterek ülkenin gönül rahatlığı karşıya kalacağı en ağırbaşlı meselelerden birisi bulunduğunu belirtti. Avrupa'ya gitmeye etkin mültecileri orada çirkin muamelelerin beklediğini de anlatım fail Aliyev, 'Demokrasi, insanoğlu hakları, merhamet, kılıç bunu görmüyoruz' sanarak konuştu. Bu kişilerin yaşadıkları acılara aldırmaz kalamayacaklarını da dile getiren Aliyev, Türkiye'nin mülteciler düşüncesince bitirdikleri sayesinde gönül borçlusu olduklarını söyledi.

Konuşmasında, dünyada Türkiye ve Azerbaycan derece birbirine ilişkin apayrı dü yurt olmadığını vurgulayan Aliyev, 'Bu bizim ulusal servetimizdir' dedi ve gelişigüzel dü ülkenin bundan şişman hasılatlar elde edeceğini anlatım etti.

Kaynak: AA