ANKARA-Ecenur Çolak

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Mehmet Köse, kurumun açacağı Türkiye mezunları dernekleriyle ilgili, mezunların dünyanın dört bir yanına dağılmış 150 bin kişilik büyük bir aile olduğunu belirterek, "YTB olarak yapmak istediğimiz şey, mezunlarımızın birbirleriyle iletişim kurmalarına ve bu iletişimi sürdürülebilir kılmaya imkan verecek bir başlangıç yapmak." dedi.

YTB, açacağı mezun dernekleri ile, Türkiye Burslarıyla yurt dışındaki Türkiye mezunlarıyla bağlarını koruyacak.

Dünyanın 160 ülkesinde bulunan Türkiye mezunları, kurulacak mezun dernekleri vasıtasıyla Türkiye'yle irtibatlarını devam ettirme imkanı bulacak. Türkiye ile mezunlar arasındaki bağ kuvvetlendirilecek, Türkiye’nin "gönül elçileri" Türkiye mezunlarıyla "küresel bir mezun ağı" oluşturulacak.

Kurulacak dernekler ile, mezunların bulunduğu ülkeler ve Türkiye arasındaki siyasi, kültürel, ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için kamu kurumları, özel sektör kuruluşları ve Türkiye mezunları ile büyük bir iş birliği ağı oluşturulması hedefleniyor.

Bu amaçla, yıl sonuna kadar 40 ülkede mezun derneklerinin kuruluşunun tamamlanması öngörülüyor. Bu ay içinde, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova, Gürcistan, Ukrayna, Kazakistan, Moğolistan, Afganistan, Filistin, Ürdün, Irak, Cezayir, Tunus, Somali, Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Gana ve Nijerya olmak üzere 21 ülkede toplam 26 dernek kuruldu veya açılması için çalışmalara başlandı.

30 ülkede 1865 Türkiye mezunu buluştu

Öte yandan, YTB tarafından başlatılan Türkiye Mezunları Programı kapsamında yıl başından bu yana toplam 30 ülke ve 36 şehirde bin 865 Türkiye mezunu bir araya geldi.

Mezun buluşmaları Filistin'den Bosna Hersek'e, Tanzanya'dan Kazakistan'a, Etiyopya'dan Somali'ye, Moğolistan'dan Romanya'ya kadar geniş bir coğrafyada düzenlendi. YTB, mezun buluşmalarını geleneksel hale getirmeyi amaçlıyor.

Kurum ayrıca, ülkelerine dönen binlerce mezunu “Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması” programıyla, 25 Kasım'da İstanbul'da buluşturacak.

Kaynak: AA