Batık kredilerin toplanmış kredilere oranında hesaplı krizin etkilerinin sürdüğü Yunanistan başı çekerken, bireylerin ve kurumların ifa yeteneğini ortaya koyan bu göstergede Türkiye, yüzdelik 3,1 ile nice ülkeden hâlâ dobra konumda bulunuyor.

AA muhabirinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve IMF'nin 2015 verilerinden derlediği bilgilere göre, kredilerin takibe tahavvül oranında Yunanistan yüzdelik 34,3 ile başı çekti. Bu ülkeyi yüzdelik 19 ile Ukranya, yüzdelik 15,6 ile Macaristan, yüzdelik 15,3 ile Romanya strateji ederken, takipteki kredilerin toplanmış krediler içerisindeki oranı Portekiz'de yüzdelik 11,2'yi buldu.

Söz konusu oran, İspanya'da yüzdelik 8,5, Rusya'da 6,7, Çek Cumhuriyeti'nde yüzdelik 5,6, Polonya'da yüzdelik 4,9, Fransa'da yüzdelik 4,5 yerine hesaplanırken, Çin'in arkası sıra dünyanın en hareketli ülkesi Hindistan'da bu kemiyet yüzdelik 4,3, Güney Afrika'da da yüzdelik 3,3 oldu.

Türkiye'de ise kredilerin takibe tahavvül oranı yüzdelik 3,1 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'nin 2002 senesinde takipteki kredilerinin toplanmış emniyet içerisindeki oranı yüzdelik 17,6 idi. Türkiye'yi yüzdelik 3 ile Meksika, yüzdelik 2,9 ile de Brezilya ve Kolombiya strateji etti.

En az batmış emniyet Çin'de

Öte taraftan tasarruflarının ulusal gelire oranı açısından dünyada evvel sıralarda mevcut Çin, kredilerin takibe tahavvül oranı en az bulunan iklim oldu. Buna uyarınca Çin'de takipteki kredilerin toplanmış krediler içerisindeki oranı 2015'te yüzdelik 1,1 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu kemiyet Japonya'da yüzdelik 1,9'u bulurken, dünyanın en iri ekonomisi ABD'de ise yüzdelik 2 oldu.

Kaynak: AA