İSTANBUL - Musab Turan

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, Türkiye'nin Körfez'le stratejik ortaklıklar yapabilecek seviyeye geldiğini belirterek, 'Orta Doğu ve özellikle Körfez, klasik sanayi ürünlerini her yerden alabilir ama bir piyade tüfeğinin üretimi, insansız hava aracının temini, tankların yenilenmesi gibi hassas konular gündeme geldiğinde bunları Batı vermiyor onlara' dedi.

AA muhabirinin Körfez ile ekonomik ilişkilere yönelik sorularını yanıtlayan Cevahir, Türkiye'nin artık Orta Doğu'nun ihtiyacı olan silah sanayi teknolojilerinde de ortaklıklar yapabilecek noktaya geldiğini söyledi.

Türkiye'nin Suudi Arabistan'a sadece gıda, inşaat malzemesi, tekstil ve sanayi ürünü satan devlet konumunda olmadığını vurgulayan Cevahir, 'Orta Doğu ve özellikle Körfez, klasik sanayi ürünlerini her yerden alabilir ama bir piyade tüfeğinin üretimi, insansız hava aracının temini, tankların yenilenmesi gibi hassas konular gündeme geldiğinde bunları Batı vermiyor onlara. O sebeple Türkiye ile bu konularda ortaklıklar kuruyorlar' diye konuştu.

'Türkiye birleştirici olmalı'

Eski Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat ise Suudi Arabistan ile İran'ın sorunlara büyük resimden bakmasının önemli olduğunu, İran'ın yayılmacı duygularla hareket etmemesi gerektiğini söyledi.

İki ülke arasında yaşanan sorunlardan Türkiye'nin de zarar göreceğine dikkati çeken Bolat, iki ülke arasındaki ihtilafa taraf olanlar ile bu ülkelere komşu olanların zarar edeceğini, ihtilafı körükleyenlerin de 'bayram edeceğini' ifade etti.

Kaynak: AA