Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, Türkiye'nin dünyada kitap kıraat oranları bakımından 11. tam arazi aldığını belirterek, 'Bu baş döndürücü önemli. Sonuçta 80 milyon sözü geçen birlikte ülkeyiz. O nüfusta bu denli baş döndürücü kitap okunması ciddidir' dedi.

Zeynioğlu, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, kıraat oranının yükselmesiyle Türkiye'de akıbet 15 senedir editörlük alanının derneşik kendisine büyüdüğünü söyledi.

Sektörün 2014 senesinde yüzdelik 5 büyüdüğünü, bu rakamın 2015 senesinde yüzdelik 10'a yükseldiğine dikkati çekici Zeynioğlu, 'Ekonomik dinginlik bulunmasına karşın bu denli şişman birlikte gelişme olacağını kestirim etmiyorduk. Seçim ortamı vardı, Türkiye dü seçme yaşadı. Kitap alımına aksi etkisinde bırakır oldu. Buna karşın sabık sene yüzdelik 10 yöresinde birlikte gelişme kaydettik' niteleyerek konuştu.

Zeynioğlu, 2014 senesinde 561 milyon betik basımı yapıldığını, bunun adam başı 7,3 betik düştüğünü gösterdiğini dile getirerek, sabık sene ise 620 milyon 751 bin betik basıldığını ve bunun adam başı 8 kitaba ayraç ettiğini anlattı.

Sektördeki büyümenin bitmeme etmesini beklediklerini tabir fail Zeynioğlu, 'Büyümenin 2016 senesinde da bitmeme edeceğini düşünüyoruz. Tabi bu hesaplı ve sosyal koşullara da bağlı. Her bilinçlilik önünde giderse bu gelişme bitmeme edecektir' niteleyerek konuştu.

Türkiye'de sabık sene 620 milyon betik basıldı

Zeynioğlu, Uluslararası Yayıncılar Birliğinin verilerine layıkıyla Türkiye'nin betik kıraat oranları itibarıyla dünyada fevk sıralarda arazi aldığını vurgulayarak, şu şekilde bitmeme etti:

'Türkiye dünyada betik kıraat oranları itibarıyla 11. tam arazi alıyor. Bu baş döndürücü önemli. Sonuçta 80 milyon sözü geçen birlikte ülkeyiz. O nüfusta bu denli baş döndürücü betik okunması ciddidir. İnternette dolaşan şeyleri ego site efsanesi kendisine görüyorum. Japonların baş döndürücü okuduğu, Türkiye'de 12 bin insana birlikte betik düştüğü... Bunun kabil olmadığı, 620 milyon kitabı 80 milyona böldüğünüzde ortaya çıkıyor. İyi betik okuyan, izlem fail okurları bulunan ve aydın kurda yükselen birlikte ülkeyiz. Zaten gelişen, ışıltılı birlikte ülkeyiz. Bunun yansımasını da yayıncılıkta firez hayatında görüyoruz.'

Türkiye'de gailesiz göbek betik okuyor

Zeynioğlu, fuarların ayrışık nedenlerle ulaşamayan okurun kitapla buluşmasını sağladığını anlatarak, şunları kaydetti:

'Öğrenciler maatteessüf öğüt kitabı haricinde okullarda apayrı betik bulamıyor. Zaten dip imtihan ortamı ve gayrı unsurlar var. Fuarlar vesilesiyle Milli Eğitim Bakanlığının desteği ile geldiğimizde kitapla karşılaşıyorlar. Yazarı görüyorlar, onunla görüşüyorlar, söyleşileri dinliyorlar. Bunların birlikte proses ortamında okura dönüştüğünü de görüyoruz. Dünyada umumi anlamda baştan sona yaşlılar betik okur. Yaptığımız araştırmalarda, Kültür ve Turizm Bakanlığının da birlikte araştırması mevcut bire birlikte şekilde, Türkiye'de 7-14 gözyaşı kuşağı en baş döndürücü betik okuyan kuşak. Bu da gailesiz kuşağın, öğrencilerin betik okuduğunu, umumi kanının tersine yayınlayan birlikte şey. Rakamların ve ciroların artmasının nedeni de o dur. Özellikle gailesiz kızlarımız baş döndürücü betik okuyor. Gittikçe de rakamları artıyor.'

Kaynak: AA