TİFLİS - Davit Kachkachishvili

Gürcistan Genelkurmayı Başkanı Tümgeneral Vladimer Çaçibaia, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan silahlı kuvvetler arasındaki üçlü işbirliğinin tüm bölgenin güvenliğine ve istikrarına hizmet ettiğini söyledi.

Tümgeneral Çaçibaia, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son 20 yılda Gürcistan ile Türkiye arasında çok yakın işbirliği oluştuğunu belirterek, "Türkiye hem ekonomik hem de askeri işbirliği açısından en önemli ortaktır. Türkiye, Gürcistan’ın NATO ile entegrasyonunu somut bir şekilde destekliyor ve son 20 yıldan fazladır Gürcistan Savunma Bakanlığı’na hem eğitim hem malzeme ve teknik yardım sağlıyor" dedi.

Çaçibaia, "Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi 'Yurtta sulh dünyada sulh' prensibiyle etrafında iyi komşuluk çemberi oluşturmak için çaba gösteriyor ve bu onun pozisyonunu daha da güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.

Gürcü Genelkurmay Başkanı Çaçibaia, "Üç ülkenin Savunma Bakanlıklarında yıllardır başarılı işbirliğinin tecrübesi mevcut, üçlü stratejik ilgileri gerekçesiyle somut bir şekilde oluşmuş üçlü diyalog mekanizmaları mevcut. Bu yıl ekim ayında Tiflis’te üç ülkenin Genelkurmay Başkanlarının bir araya gelmesi planlanıyor. Gürcistan-Türkiye-Azerbaycan, doğu ve batıyı birbirlerine birleştiren bir köprüdür. Bu geçidin daha da güvenli olması için çaba göstermeliyiz ve bu yönde daha çok çalışmamız gerekecek" değerlendirmesinde bulundu.

"İşbirliği bölgenin istikrarına hizmet ediyor"

Geçen ay başkent Tiflis'e yakın Vaziani askeri üssünde Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın katılımıyla Kafkas Kartalı Özel Kuvvetler Tatbikatı düzenlendiğini hatırlatan Çaçibaia, tatbikatın, üç ülke özel kuvvetlerinin tecrübe paylaşımı yapması ve iletişimi geliştirmesi açısından son derece önemli olduğunu ifade etti. Gürcü Genelkurmay Başkanı, üç ülkenin ortak tatbikat sayısını artıracağını bildirdi.

Çaçibaia, Soğuk Savaş dönemi sonrasında, devletler arası açık savaşların yerini, etnik ve dini sebeplerle ortaya çıkarılan parçalanma süreçlerinin aldığını ancak, 2008 yılındaki Rusya-Gürcistan savaşının devletler arası askeri güç kullanımının tamamen ortadan kalkmadığının bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Gürcistan'ın zor bir bölgede bulunduğuna dikkati çeken Genelkurmay Başkanı Çaçiabai, "Dolaysıyla mevcut tehlikelere karşı mücadele etmek için mevcut stratejik durumun modern şekilde yorumlanması gerekiyor. Bu askeri operasyonlarda işbirliği yapmadan mümkün görünmüyor. Ayrıca Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye, enerji koridoru açısından dünyanın ilgi merkezinde bulunuyor. Bu üç ülkenin örnek ilişkileri, işbirliği, Kafkasya'nın kalkınmasına, güvenliğine ve istikrarına hizmet ediyor" dedi.

Kaynak: AA