Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AB içerisinde biraz yurt hariç, devletlerin tamamında insanoğlu haklarına müteveccih kurullardaki atamalarının, hükümet, talih başkanı yahut ait icra vekili kabilinden yapıldığını söyledi.

Elvan, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı üstünde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Elvan, tasarıyı hazırlarken Paris prensiplerini, arsıulusal sözleşmeleri, AB direktiflerini, henüz ilkin ayrımcılıkla mücadele, insanoğlu hakları hesabına sivil polis polis maşer kuruluşlarıyla meydana getirilen hepsi emek harcamaları tekerlek tekerlek incelediklerini anlattı.

Bir apayrı düzentileme henüz yaptıklarını dile getiren Elvan, AB'de insanoğlu hakları, ayrımcılık hesabına ve millî önleme mekanizması kendisine ne müşterek yapılış olduğu, bu yapıların ne işlediğini de gözden geçirdiklerini söyledi. Elvan, bunun kararında insanoğlu hakları kurumu, ayrımcılık kurumu, millî önleme mekanizması kadar farklı yapıların biricik bina altında toplanması şeklinde henüz çalışan çalıştıkları, başta izin kargaşasına bozukluk bulunan hususların ortadan kalktığını gördüklerini belirtti.

Elvan, İngiltere, Hollanda, Fransa'da bulunduğu kadar kendilerinin de hem insanoğlu hakları, hem millî önleme mekanizması dalında bununla birlikte ayrımcılıkla savaşım hesabına biricik bina altında müşterek büyüklenme yapmaya yöneldiklerini kaydetti. Elvan, bunun baş döndürücü henüz etkin, doğurgan yapıda olacağını düşündüklerini tabir etti.

'İlk kere ayrımcılığa müteveccih büyüklenme oluşturuluyor'

AB devletlerinde büyüklenme üyelerinin Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu, Başbakan kabilinden atanmadığına müteveccih eleştirileri ise Elvan, şöyleki yanıtladı:

'AB içerisinde biraz yurt hariç, devletlerin tamamında astronomi atamaları ya hükümet kabilinden ve ya talih başkanı yahut ait icra vekili kabilinden oluyor. Belçika'da bakanlar kurulu, Danimarka'da düzentileme bakanı, Avusturya'da federal hükümet, İsveç'te hükümet, Hollanda'da hak bakanlığı tavsiyesi karşı krallık kararnamesiyle, Almanya'da federal hükümet tarafından, İngiltere'de avrat ve eşitlikler bakanı tarafından, Fransa'da cumhurbaşkanı, Estonya'da içtimai işler bakanı kabilinden atanıyor. Hükümet kabilinden bu atamaların gerçekleştirildiğini görüyoruz. AB'nin tabir etmiş bulunduğu madde şudur; fonksiyonel bağımsızlıktır. Bu büyüklenme kurulduğunda fonksiyonel kendisine bağımsızlığını sürdürebilmesidir.

Bu çerçevede plüralist yapılış ortamında kurulun oluşturulması başta zikredilmiştir. Toplumun farklı kesimlerini havi yapıda olması ehemmiyet bildirme etmektedir. Ayrımcılıkla savaşım konusu anayasada, Türk Ceza Kanununda mezkûr müşterek husustur fakat Türkiye'de ilkin kere ayrımcılığa müteveccih büyüklenme oluşturuluyor. İnsanların düşüncesi, duygusu, dili, rengi, mezhebi ne olursa olsun şayet ayrımcılık yapıldığına değgin rastgele müşterek akıl oluşması halinde, bu büyüklenme buna dahil edecektir.'

Kaynak: AA