İSTANBUL

Rusya İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Türk firmaları için önemli ticaret ve yatırım fırsatları sunan Rusya pazarı hakkında üyelerini bilgilendirmek amacıyla düzenlenen "Rusya Ülke Günü Semineri"nde, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere ve ortak projelere ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yıl içinde birçok telefon görüşmesi ve yüz yüze görüşme yaptığını hatırlatan Podelyshev, ilişkilerin geliştirilmesi noktasında kararlı bir iradenin oluştuğuna dikkati çekti.

Türkiye ve Rusya ilişkilerinde yaşanan 2 yıllık düşüşün ardından oluşan siyasi iradenin de etkisiyle toparlanma sürecine girildiğini aktaran Podelyshev, "Krizin yaşandığı 2015 yılı rakamlarının gerisindeyiz ama her şeye rağmen ülkeler niyetini ortaya koymuştur. Siyasi irade niyetini belirtti, sıkı iş birliği istediğini söyledi ve bize gerekli altyapıyı oluşturdu. İş adamları bu platform üzerinde gerekli çalışmaları yapabilir. Biz de potansiyeli harekete geçirmek için elimizden geleni yapmaya hazırız. diye konuştu.

"Karadeniz havzasında deniz altına 220 kilometrelik boru hattı döşendi"

Podelyshev, ülkesinin dış ticaret rakamlarını paylaşarak, şu bilgileri verdi:

"Bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye ile ticaret hacmimiz yüzde 30 artış arz etmiştir. Türkiye'den Rusya'ya ithalatımız ise 1,5 kat artmıştır. Türk tarım ürünlerinin ithalatı ile ilgili sorunlarımız var. Ancak Rusya 1 Eylül’den itibaren kısıtlamaları kaldırdı. Kümes hayvanları ve kırmızı et için kısıtlamalar yok. Türk domatesinin Rusya’ya ihracatı ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bazı uzlaşmalar sağlamak için çalışma göstermekteyiz. Önümüzdeki Karma Ekonomik Komisyon toplantısında bu konu yeniden gündeme gelecektir. Yine enerji sektörü iki ülke açısından çok önemli.

Türk Akımı projesi devam ediyor. Karadeniz havzasında deniz altına 220 kilometrelik bir boru hattı döşendi. Akkuyu Nükleer Santrali için de çalışmalarımız sürüyor. Cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olan 2023’te ilk santral faaliyete geçecek. Mavi Akım çerçevesinde enerji güvenliğimiz için çalışmalar sürüyor. Ayrıca iki ülke arasında 1 milyar dolarlık yeni bir ortak yatırım fonu oluşturuldu. Bu ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi için önemli."

Domates sorununun çözümü için planlanan görüşmelere Rusya Federasyonu'nun bakan seviyesinde katılım göstereceğini aktaran Podelyshev, bu konunun da çözüme ulaşmasını umduklarını söyledi.

"2 trilyon dolarlık iki ekonomide 17 milyar dolarlık ticaret oldukça düşük"

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran ise sadece Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) 2016 yılında 857,7 milyar dolar olduğunu, Türkiye ve Rusya'nın yıllık gelirleri toplamının 2 trilyon doları aştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Toplam 2 trilyon dolarlık iki ekonomide 17 milyar dolarlık ticaret oldukça düşük ve karşılıklı olarak bunu yukarıya çekmemiz lazım. Tabii iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması için özellikle enerji, yaş meyve-sebze, makine aksamları, tekstil ve hazır giyim gibi büyük potansiyeli bulunan sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızın daha yoğun çalışması gerekiyor ama artık bunların dışına da çıkmamız gerekiyor. İki ülke iş adamlarının her iki ülkede de ortak yatırımlar içerisinde olmasında fayda görüyoruz."

Muhabir: Musab Turan

Kaynak: AA