KAMAKURA/YOKOHAMA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin yeterli seviyede olmadığını belirterek, "Daha iyisini ve fazlasını yapma noktasında iyi bir potansiyel var. İki ülke şirketleri arasında daha fazla teknik işbirliği olabilir ve ticaret hacmi arttırılabilir." dedi.

Bakan Özlü, Japonya temasları kapsamında beraberindeki heyetle, Mitsubishi Elektrik tesislerini ziyaret etti.

"Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkiler olumlu seyrediyor"

Mitsubishi Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Kenichiro Yamanishi tarafından karşılanan Özlü, üst düzey şirket yöneticileriyle görüştü.

Özlü, incelemelerinin ardından AA muhabirine, açıklamalarda bulundu. Japonya'nın dünyanın en büyük 3. büyük ekonomisi olduğunu belirten Özlü, Türkiye'nin de ilk 20 ekonomi arasında yer aldığını söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin yeterli seviyede olmadığını vurgulayan Özlü, daha iyisini ve fazlasını yapma noktasında iyi bir potansiyel bulunduğuna dikkati çekti. Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin olumlu seyrettiğini dile getiren Özlü, iki ülke şirketleri arasında daha fazla teknik işbirliği olabileceğini ve ticaret hacminin arttırılabileceğine işaret etti.

"İlişkileri ekonomik işbirliğine dönüştürmeliyiz"

Türkiye ve Mitsubishi Elektrik firmasının, uydu teknolojisi konusunda ciddi işbirliği içinde olduğunu anlatan Özlü, "Türkiye ile Japonya arasında, sıcak ve güzel ilişkiler var. Ancak bunların ekonomik boyutu yeterli seviyede değil. Çok eskiye dayanan sıcak ve sağlam politik, siyasi ilişkiler var. Bu ilişkileri ekonomik işbirliğine dönüştürmemiz gerekir." diye konuştu.

Özlü, iki ülke ekonomik ilişkilerinin gelişimi için somut alanlar tespit edilmesi ve konuşulması gerektiğinin altını çizerek, "İyi niyet beyanlarının ötesine geçip, belli alanlar tespit edip, somut projeler hazırlamalıyız. Biz bu konuda Japonya için bir çalışma yapacağız." ifadesini kullandı.

Muhabir: Mehtap Yılmaz

Kaynak: AA