- Özel

Başbakan Davutoğlu’nun gündeme getirdiği konunun bölge için ne kadar önemli olduğu Cizre ve Yüksekova ilçelerinin bağlı olduğu Şırnak ve Hakkari ile karşılaştırıldığında daha net anlaşılıyor.

İLÇE MERKEZLERİ DAHA KALABALIK

Şırnak merkez nüfusu 91 bin. Buna karşılık Cizre’nin nüfusu 132 bin. Benzer durum Hakkâri için de geçerli. Hakkâri merkezin nüfusu 79 binken, Yüksekova’nın nüfusu 117 bini aşmış durumda. 

COĞRAFİ SEBEPLER

Şırnak ve Hakkari illeri coğrafi olarak Cizre ve Yüksekova'ya göre daha dağlık araziye kurulu olduğundan ulaşımı zor, ticaret hacmi düşük yerler. Ama Cizre ve Yüksekova'ya bakıldığı zaman daha düz bir araziye kurulu, Tarıma daha elverişli, ulaşımı daha kolay yerler.

HAVALİMANLARI İLÇELERE DAHA YAKIN

Şerafettin Elçi Havalimanı Cizre’ye 10 km, Şırnak merkeze 60 km uzaklıkta. Selahattin Eyyubi Havalimanı ise Yüksekova’ya 5 km. mesafedeyken, Hakkâri merkeze mesafesi 65 km.

KAÇAKÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Bölgedeki bu iki ilçe sınır kapılarına yakınlığından dolayı geçim kaynağını sınırdan geçirdikleri kaçak mallarla yapıyor. Buraların il merkezi olacak olması ile buradaki güvenlik önlemleri artacak ve kaçakçılığın büyük bölümü engellenecek. Kaçakçılığın önüne geçildiği takdirde devlet bütçesine de büyük fayda sağlaması bekleniyor.

TERÖRLE MÜCADELE DAHA ETKİLİ OLACAK

Bu ili ilçenin il olarak değiştirilmesi özellikle terörle mücadele konusunda güvenlik güçlerinin elini rahatlatacak. Cizre ve Yüksekova'ya valiliklerin gelecek olması ile il merkezi olacak bu iki yere askeri takviye yapılacak ve askeri varlığı güçlenecek. Böylelikle Terör örgütü PKK buralarda barınamayacak. 

3 AY İÇİNDE TAŞINACAK

Başbakan Davutoğlu’nun gündeme getirdiği konunun 3 ay içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Tüm bu karşılaştırmalara bakıldığında Cizre ve Yüksekova'nın il merkezi olmasının ne ülke için kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. 

Kaynak: HABER7.COM