Fitch'in, Küresel Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin 2017 yılında yüzde 3.2 ve 2018 yılında da yüzde 3.5 büyüyeceği öngörüldü. Rapordaki değerlendirmede, Türkiye'de ekonomik verilerin "kötü" olduğu vurgulandı ve özellikle Temmuz verilerinin "şaşırtıcı bir şekilde kötü" çıktığı belirtildi. Fitch, Ağustos'ta görülen hafif toparlanma eğiliminin "sürdürülebilirliği"nin ise kuşkulu olduğunun altını çizdi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün açıkladığı 2017-2019 dönemi Orta Vadeli Program'da da (OVP) büyüme öngörüsü 2016 için yüzde 3.2 düzeyine çekildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet şimşek, bu yılın Ocak ayında açıkladığı OVP'de bu yıl için büyüme öngörüsü yüzde 4.5 olarak belirlenmişti. Ocak ayında yüzde 5.0 olarak belirlenen 2017 büyüme öngörüsü de yüzde 4.4 düzeyine çekildi.

Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir düzey"in üstünde derecelendiren şirket olan Fitch, not görünümünü ise "negatif"e çevirmişti. Moody's 23 Eylül'de Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "yatırım yapılabilir düzey" olan "Baa3"ten bir basamak aşağıda olan "Ba1"e düşürmesinin ardından Türkiye'nin üç büyük derecelendirme şirketinden ikisindeki notu yatırım yapılabilir düzeyin altına çekilmiş oldu.

Kaynak: DHA