TİFLİS - DAVİT KACHKACHİSHVİLİ

Gürcistan Savunma Bakanı Levan İzoria, NATO üyesi ve güçlü stratejik ortak Türkiye'nin, Gürcistan'ın sınır komşusu olmasının ülkesinin güvenliği ve NATO ile entegrasyon sürecinin başarılı şekilde yürütülmesi için önemli olduğunu söyledi.

Gürcistan'ın ev sahipliğinde, yarın Batum'da beşincisi yapılacak Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi öncesi Savunma Bakanı İzoria, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ve Gürcistan ilişkilerinin savunmayla ilgili konulara ilaveten birçok alanda yakın şekilde devam ettiğini belirten İzoria, "Türkiye, Gürcistan'ın stratejik ortağı ve yakın dostudur. Gürcistan için bölgede böyle güçlü bir ortak ve destek veren ülkenin bulunması beni sevindiriyor." dedi.

İzoria, Türkiye'nin Gürcistan Savunma Bakanlığında devam eden dönüşüm sürecine ciddi destek sağladığını aktararak, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkelerimizin geleceği için mevcut ilişkilerin daha da güçleneceğinden eminim. Hatta özellikle belirtmek isterim ki Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan'ın üçlü iş birliğinin başarısının en büyük sebeplerinden biri ülkelerimiz arasındaki yakın ilişkilerdir. Askeri eğitim, milli tatbikat imkanlarının geliştirilmesi, ortak tatbikatlar, siber güvenlik ve mühendislik alanlarındaki mevcut yakın iş birliğini burada özellikle vurgulamak isterim. Ayrıca Türkiye'nin bize her yıl verdiği lojistik-teknik desteğe büyük önem veriyoruz."

Savunma alanındaki iş birlikleri ve ortak tatbikatlar

Türkiye ve Azerbaycan savunma bakanlarını ağırlamaktan büyük şeref duyduğunu dile getiren İzoria, iş birliği alanlarının sadece savunma alanında olmadığını, ekonomi, enerji, haberleşme, eğitim, kültür gibi birçok alandaki ilişkilerin başarılı şekilde devam ettiğini söyledi.

Üçlü Zirve çerçevesinde bölgesel güvenlik konuları ile üç ülke arasında öngörülen programların ele alınacağını belirten İzoria, "Bu yıl, özellikle üçlü programlar açısından çok yoğun olacak. Gururla belirtmek isterim ki bu yıl Gürcistan'ın ev sahipliğinde üçlü Kafkasya Kartalı Özel Kuvvetler Tatbikatı ve petrol boru hatları güvenliği konusunda güvenlik personelinin ortak bilgisayar eğitimi alacağı 'Ethernet' adlı program yapılacak." şeklinde konuştu.

Üçlü tatbikatlara katılacak olan üç ülkenin askeri ve güvenlik personelinin birlikte hareket etme tecrübesinin gelişeceğinden emin olduğunu vurgulayan İzoria, "Bu tatbikatlar askerlerimizin daha yakınlaşmasına katkı sağlayacak." diye konuştu.

İzoria, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında 28 Şubat'ta yapılan koordinasyon grubu toplantısında ele alınan savunma alanındaki iş birliği ile mühendislik, savunma sanayi, siber güvenlik ve askeri-spor iş birliği yönündeki yeni girişimleri büyük memnuniyetle karşıladığını bildirerek, benzer görüşmelerin çok önemli olduğunu vurguladı.

Terörle mücadele

DEAŞ gibi terör örgütlerinin hem Türkiye de hem de dünyanın çeşitli yerlerinde, çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesine neden olan terör eylemlerinden duyduğu derin üzüntünün altını çizen İzoria, teröre karşı ortak şekilde mücadele yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

İzoria, ülkesinin terörle mücadelede uluslararası toplumunun yanında olduğunu bildirerek, "Afganistan'da, Türk, ABD ve Alman askeri birliklerinde görev yapan Gürcü askerleri, kendi hayatlarını riske atarak, ülkelerimizin barış ve demokrasi içinde yaşaması yolunda gerekli değerleri korumak için mücadele veriyor." ifadesini kullandı.

NATO-Gürcistan ilişkileri

Temel hedeflerinin, Gürcistan'ın, Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyonu olduğunu dile getiren İzoria, "Ülkemizin dış politikadaki öncelikli hedeflerini gerçekleştirmek ve ortak milli değerleri ve güvenliği korumak için reformlar uygulamaya devam ediyoruz." dedi.

Gürcistan'ın NATO'yle entegrasyon sürecinde Türkiye'nin siyasi desteğinin önemli olduğunu belirten İzoria, "Özellikle bizim topraklarımızın bir kısmı Rusya tarafından işgal edilmişken, bölgede güvenilir ve güçlü ortakların bulunması bizim için hayati önemi taşıyor." şeklinde konuştu.

İzoria, NATO'nun Karadeniz'in güvenliğini artırmak için attığı adımları memnuniyetle karşıladıklarını bildirerek, Gürcistan'ın NATO'nun bölgedeki stratejik ortağı ve müstakbel üyesi olarak bölgenin güvenlik ve barışının güçlendirilmesi için katkı sağlamaya hazır olduğunu söyledi. İzoria ayrıca Savunma Bakanlığının NATO ile bu doğrultuda siyasi istişarelerde bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: AA