Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de planlı Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 2. Bakanlar Toplantısı'nda meydana getirdiği konuşmada, Güney Gaz Koridoru konseptinin Avrupa Komisyonunca kısaca 10 sene evvel ortaya konmuş, erke sunma güvenliğine ve pınar çeşitliliğine iri ulama sağlayacak müşterek plan durumuna geldiğini söyleyerek, bu plan ile Hazar kaynaklarının, evvel Türkiye'ye edinmek az daha Avrupa'ya iletilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Albayrak, Güney Gaz Koridoru'nun, doğalgazın üretiminden akıbet kullanıcıya iletimine derece mecmu 45 bilyon dolarlık yatırımlar paketi ile dünyada eşine rastlanmayan en karmakarışık doğalgaz planlar zincirini temessül ettiğini dile getirdi.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin dünyaya sağlam dokuma ettiğini vurgulayan Albayrak, bu iş birliğinin en akıbet örneklerinden birisi bulunan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi'nin, Güney Gaz Koridoru'nun da bellik kemiğini oluşturduğunu ve TANAP yardımıyla Güney Gaz Koridoru'nun devamı niteliğindeki başka planların de önünün açıldığını tabir etti.

Albayrak, şu şekilde konuştu:

'TANAP kapsamında, Türkiye'ye 6 bilyon metreküp ve Avrupa'ya 10 bilyon metreküp doğalgaz iletilecektir. Söz konusu projenin yaşama geçirilmesi düşüncesince icraat hızlandırılmıştır. Bu kapsamda, Şahdeniz ve TAP konsorsiyumlarının da benzeri adımları atarak plan takvimlerini öne çekmeleri, Güney Gaz Koridoru'nun tümden müşterek an evvel yaşama geçirilebilmesi açısından iri ehemmiyet taşımaktadır. Türkiye, TANAP ve nedeniyle Güney Gaz Koridoru konseptinin gerçekleştirilmesi düşüncesince siyasi, fen ve hesaplı bölgelerde iri fedakârlık ile dayanak sağlamaya kararlılıkla bitmeme edecektir.'

Aliyev-Albayrak görüşmesi

Albayrak, güruh sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kabilinden onama edildi.

Aliyev, toplantıda Azerbaycan ve Türkiye arasındaki iş donanmasına dikkati çekerek, Güney Gaz Koridoru projesinin hissedar devletlerin pınar çeşitliliği potansiyelini artıracağını söyledi.

Temaslarda, Güney Gaz Koridoru'nun geleceğinin beraberinde devletler ortada bitmeme fail iş birlikleri ve bölgedeki akıbet gelişmeler ele alındı.

Kaynak: AA