BATH

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İngiltere'nin cenup batısındaki Bath şehrinde planlı Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun beşincisine katıldı. Forum çerçevesinde zamanı 'Assembly rooms'da planlı kabul resmi ve şeb ezanı yemeğinde mütekellim Şimşek, İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği çelimli destekten duyduğu memnuniyeti anlatım ederek, 'AB'ye katılımımız, bir kulübe örgen olma saplantısı değildir. Bu, reformlarla ilgilidir. Çünkü AB üyelik süreci ekonomik, toplumsal ve siyasal inkılap sağlayacaktır' biçiminde konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin aşırı kapsamlı bir reform programı bulunduğunu dile getirerek, 'Türkiye, G20 devletleri arasında, en kapsamlı yapısal reform gündemi ve defa haritası olan ülkelerden biri. Bir defa haritamız mevcut ve önümüzdeki biraz ayda ehemmiyetli reformlar yapacağımıza inanıyorum' sanarak konuştu.

'İngiltere, Rusya'nın provokasyonlarına dirlik Türkiye ile el donanması içerisinde'

İngiltere'nin AB'den Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington da Türk ile İngiliz halklarının yüzyıllardır birbirleriyle teşrikimesai yaptığını anımsatarak, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği vurguladı.

Türkiye'nin, Avrupa'daki İslamofobiyle ilgilendiren endişeleri bulunduğunu bildiğini dile getiren Lidington, İngiliz hükümetinin toplumlara müteveccih tiksinme suçlarıyla mücadelede azimli bulunduğunu söyledi. Lidington yıldırı ve aşırılıkla savaş ederken, dini ve budunsal gam düşüncesince diyalog ve saygının motivasyon edilmesinin gerekliliğini belirtti.

Rusya'nın saldırgan aktivitelerine de yer veren Lidington, 'İngiltere, Rusya'nın provokasyonlarına dirlik Türkiye ile el donanması içerisindedir' ifadesini kullandı.

Muhabir: Aslı Aral


Kaynak: AA