KOCAELİ

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Himmet Karadağ, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, problemli bir coğrafyada bulunulduğunu belirterek, bölgenin problemleri kadar nimetlerinin de çok olduğunu bildirdi.

Karadağ, söz konusu coğrafyanın, tarihten bu yana ticaret, sanat ve finansın merkezi olduğunu aktararak, "Bu dönem biraz zayıf kaldık. Önümüzdeki dönemde de yine bu canlanan İpek Yolu havzasıyla beraber tekrar dünyada en popüler ticaret, sanayi ve finans merkezlerinden biri olacak. Bu çerçevede buna doğru yaklaştık sıkıntıları da göğüslememiz gerekiyor. Siyasi olayları, borsa manipülasyon olaylarını izlemek ve endeks değerini takip etmek için yakından izliyoruz. Kamuoyu anketleri falan yapan firmalar var ya bizim endeks tamamında çok çok daha sağlıklı ve doğru sonuçlar veriyor." şeklinde konuştu.

BİST 100'e bakıldığında temel siyasi olaylar ve yansımalarını çok küçük hata payıyla görebildiklerini belirten Karadağ, endeksin hem düşünen hem de inandığına para yatıran kişilerin çizdiği bir eğri olduğunu söyledi.

Karadağ, endeksin Gezi Parkı odaklı olaylardan bu yana seyrini anlatarak, şöyle devam etti:

"Referandumla beraber siyasi istikrar beklentisinin artmasıyla beraber biz endekste tekrar nominalde 90 bini yakaladık ve şu anda 90 binin üzerinde seyrediyoruz. Borsa tarafında bir toparlanma var ama faiz oranlarında özellikle bu bizim kötü alışkanlığımız aslında bu kapalı tarafta konuşulacak bir şey ama bankacılığı zorlamaya çalıştığımız bir KGF etkisiyle kişisel kanaatim faizlerle biraz olması gerekenden aşağı doğru inme gözlemleniyor. Önümüzdeki süreçte aşağı yönlü hareket devam edecektir. Makrolar ve mikrolar pozitif. Bunlar neye göre pozitif? Bir önceki yola göre. Sorunlarımız var, yapısal olanlar da var. Biraz cari sorunlarımız da var. Referandum sonrası ve ocaktan bu yana çok yakın takip ediyoruz uluslararası sermaye ve finans akımlarını, Türkiye ekonomisine, piyasalarımıza yabancı ilgisi yoğun bir şekilde devam ediyor. Yurt dışı sermaye bizden daha fazla yazılı dokümanlara bakıyorlar, mali tablolara bakıyorlar, makro göstergelerimize bakıyorlar. Halen Türkiye riski alınabilir, Türkiye yatırım yapılabilir seyrini koruyor."

Muhabir: Kadir Yıldız

Kaynak: AA