BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, resmi temaslarda bulunmuş olduğu ABD'de, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark'la görüştü.

UNDP 50. Yıl Dönümü Bakanlar Toplantısı çerçevesinde New York'taki temaslarına süregelen Yılmaz'ın UNDP Başkanı Clark'la icra ettiği görüşmeye, Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşler Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sinirlioğlu ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Levent Eler de katıldı. Görüşmede, UNDP'nin Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Bürosu Direktörü Cihan Sultanoğlu da Clark'la UNDP'yi asimilasyon etti.

Basının kaynak almasına müsaade sunulan görüşmenin başlangıcında Helen Clark, Yılmaz'a, Türkiye'nin G20 zirvesindeki başarısından ekolojik ortam teşekkürname ederken, yıldırı saldırıları hasebiyle taziyelerini iletti. Görüşmenin peşi sıra gazetecilerin sorularını cevap veren Yılmaz, temasları erinç açıklamalarda bulundu.

Yılmaz, dünyanın, tek bulunmadığı derece gönençli bir vaziyete gelirken ayrımsız sürede tek devir bulunmadığı derece eşitsizlikler ve yoksullukla, insanca problemlerle erinç karşıya kaldığını söyledi. Yılmaz, 'Bir yandan fakr ve müsavatsızlık meselesi, öteki yandan da yer meseleleri. Dünyanın kaynaklarını tüketme, doğacak nesillere dünyayı doğruluk ettikleri biçimde devredememe riski var. Bütün bunları ele alcağız, konuşacağız. Türkiye namına baş döndürücü ehemmiyetli tecrübelerimiz var. Bunları yayıncı kimi oturumlarda anlatacağız. Türkiye'nin icra ettiği emek harcamaları da anlatacağız' dedi.

'Türkiye, baş döndürücü ağırbaşlı biçimde dünyaya örnek ve yardımcı ülke'

Toplantılarda Türkiye'nin icra ettiği kalkınma çalışmalarını anlatacaklarını bildiren Yılmaz, konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

'Sadece müşterek örnek, 2014 senesinde resmi kalkınma yardımımız Türkiye namına 3,5 bilyon doları buldu. Son dönemdeki global krizi ve bunun yerlere yansımasını düşündüğünüz devir baş döndürücü ölçüm edilmesi müstelzim müşterek büyüklük. Birçok kaslı ülkede bu rakamın gerilediğini görüyoruz, resmi kalkınma yardımlarının azaldığını görüyoruz. Türkiye ise baş döndürücü ağırbaşlı biçimde dünyaya örnek ve yardımcı müşterek ülke konumunda.'

'Geniş müşterek coğrafyanın lehçe merkezi'

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin BM'nin müşterek lehçe ülkesine dönüştüğünü aktararak, 'İstanbul'a UNDP'nin lehçe ofisi açıldı. Yine UNDP ile müşterek İstanbul hususi dal merkezini kurduk. Ayrıca BM'nin ayrıksı ofisleri de kuruluyor İstanbul'a... İstanbul, Doğu Avrupa, Afrika, Kuzey Afrika, Asya kabil açık müşterek coğrafyanın lehçe merkezi durumuna geliyor' ifadesini kullandı.

Bunun BM düşüncesince de baş döndürücü makul müşterek seçenek bulunduğunu tamlayan Yılmaz, Türkiye'nin katıksız müşterek özek konumunda bulunduğunu ve hükümet namına bunu desteklediklerini kaydetti. Yılmaz, 'Önümüzdeki çağda henüz müşterek tomar BM ofisinin İstanbul'a taşındığını göreceğiz inşallah' sanarak konuştu.

'Yeni kalkınma hedefleri ortaya koymayı planlıyoruz'

Bin Yıl Kalkınma Hedefleri'nin (BYKH) peşi sıra 2015 senesinde mutluluk başkanları düzeyinde 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile dünkü müşterek ruzname belirlendiğini hatırlatan Yılmaz, konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

'Bu hedefler, ayrımsız sürede memleketimiz düşüncesince de hedefler ve destekliyoruz. Kalkınma planımızı bu hedeflere bütünleşmiş ediyoruz. Geçmişte kesinlikle BYKH'ye politikalarımızı bütünleşmiş ettiysek ve gelişmeler sağladıysak önümüzdeki çağda de Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini planlarımıza politikalarımıza henüz müşterek tomar bütünleşmiş edeceğiz. Bu çerçevede 2030 ihtimal de 2035 zamanına bağlı dünkü bir takım hedefler ortaya koymayı planlıyoruz. Yeni yapacağımız kalkınma planlarını da bu hedefler kapsamında şekillendireceğiz.'

Kapsayıcı kalkınma

Kapsayıcı kalkınmanın altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti:

'Türkiye namına daim şurası söylüyoruz; 'Kalkınma ekonomiden ibaret değil. Kalkınma kesinlikle soysal ve çevresel boyutu içermek durumunda. İnsani müşterek kalkınma iktisap etmek yerinde ve tek kimsenin geride kalmadığı herkesi içerisine katan ayrıntılı kalkınma... Nitekim G20 çalışmalarımızda tığ bu ayrıntılı kalkınmayı çevrim başkanı namına etraflı G20 ülkelerinin gündemine getirdik. Bu baş döndürücü açık müşterek biçimde benimseme gördü.'

1966 senesinde kurulan UNDP'nin bakanlar düzeyindeki 50. yılı faaliyetleri hasebiyle New York'ta mevcut Yılmaz, BM Genel Merkezinde bugün UNDP Başkanı Clark'ın ev sahipliğindeki “Kalkınma İşbirliğinin Şampiyonları” başlıklı kahvaltıya katılacak. Daha sonra, UNDP'nin 50. Yıl Dönümü Bakanlar Toplantısı açılışında Türkiye'yi asimilasyon edecek Yılmaz'ın, güneş süresince sürecek türlü oturumların peşi sıra ayrımsız güneş gece ezanı Türkiye'ye akıntı etmesi bekleniyor.

Muhabir: Selçuk Acar

Kaynak: AA