İSTANBUL

Yeryüzü Doktorları Derneği, dünyada en çok mülteci veren 3 ülkenin Suriye, Afganistan ve Güney Sudan olduğunu, Türkiye'nin 3,5 milyon mülteciye ev sahipliği yaparak dünyadaki en misafirperver ülke olma konumunu sürdürdüğünü bildirdi.

Yeryüzü Doktorları Derneği'nden 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, savaşlar, çatışmalar, zulüm, yoksulluk gibi sebeplerle birçok kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Açıklamada, 2001 yılından beri her yıl 20 Haziran'ın Dünya Mülteciler Günü olarak kabul edildiği ve bu günde savaşlar, çatışmalar, zulüm, yoksulluk gibi sebeplerle göç etmek durumunda kalan insanların anıldığı kaydedildi.

Dünyada en çok mülteci veren 3 ülkenin Suriye, Afganistan ve Güney Sudan olduğu aktarılan açıklamada, Türkiye'nin 3,5 milyon mülteciye ev sahipliği yaparak dünyadaki en misafirperver ülke olma konumunu sürdürdüğü vurgulandı.

Yarısından fazlasını 18 yaş altı çocukların oluşturduğu mülteci nüfusunun en büyük problemlerinden birinin sağlık hizmetlerine yetersiz erişim olduğuna işaret edilen açıklamada, Yeryüzü Doktorları'nın mülteci sağlığına yönelik çalışmalarına muhtelif coğrafyalarda devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, bu kapsamda yapılan çalışmalar şu şekilde sıralandı:

"Suriye iç savaşının ilk günlerinden itibaren Suriyeli mültecilere yönelik birinci basamak sağlık hizmetleri, psikososyal destek sağlamış; Suriye içerisindeki hastaneler desteklenmiş, ekipman ve tıbbi malzeme katkısında bulunulmuştur.

Azez'e bağlı Soran ilçesinde hizmete başlayan klinikte ise ilk günden 50 hastaya hizmet verilmiştir. Orta Afrika Krizi'nden kaçarak Çad'da Sido Kampı'na sığınan mültecilere sağlık hizmeti veren tek kurum olan Yeryüzü Doktorları 2017 yılı boyunca sadece bu kampta 7 bin 107 hastaya tamamen ücretsiz tedavi sağlamıştır.

En çok mülteci veren ülkelerden olan Afganistan'da medikal kamplar, katarakt operasyonları, gıda dağıtımı gibi çalışmalar düzenli olarak devam ettirilmektedir. Somali'de ise iç mültecilerin bulunduğu kampın yanında anne, çocuk ve beslenme sağlığı merkezi hizmete yeni başlamıştır."

"Çalışmalarımız devam edecek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yahyahan Güney, mülteci sağlığına yönelik çalışmalarını devam ettireceklerini kaydetti.

Halihazırda raporlara göre 65 milyondan fazla insanın zulüm, çatışma, yaygın şiddet ya da insan hakları ihlalleri sebebiyle yerlerinden edilmiş durumda olduğunu aktaran Güney, şöyle devam etti:

"Yerlerinden edilmiş bu kişiler arasında sağlık hizmeti alamayan birçok mülteci bulunmaktadır. Yeryüzü Doktorları olarak mülteci sağlığını temel çalışma alanlarımızdan biri olarak görüyor ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Verdiğimiz tıbbi sağlık hizmetinin yanı sıra mültecilere psikososyal destek sağlamayı, onlara karşı empati geliştirmeyi de önemsiyoruz. Evini, yaşadığı şehri, belki ailesini dahi geride bırakmayı kim ister ki? Herkesi bu sorunun yanıtını düşünmeye ve mültecilere karşı duyarlılığımızı arttırmaya davet ediyoruz."

Muhabir: Ali Ebubekir Tokcan

Kaynak: AA