Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Libya'da Birleşmiş Milletler'in desteğiyle ulusal mutabakat hükümeti kurulmasına ilişkin anlaşmanın bu şartlar altında olabilecek en iyi anlaşma olduğunu ifade etti.

İşler, Libya'da Trablus ve Tobruk yönetimleri arasındaki ulusal mutabakat çabalarıyla ilgili son gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi. 'Ulusal mutabakat hükümetinin açıklanması bile büyük bir başarıdır' ifadesini kullanan İşler, bazı tarafların anlaşma imzalansa da kabine kurulamayacağı beklentisinde olduğunu ancak kabinenin açıklanmasının bu tür olumsuz yaklaşımları boşa çıkardığını vurguladı.

'Körfez ülkeleri ve Libya'nın komşuları da anlaşmayı destekledi'

Fas'ın Suheyrat kentinde 17 Aralık'ta imzalanan anlaşmanın, uluslararası toplumun da Libya konusunda müttefik olduğuna işaret ettiğini söyleyen İşler, 'Bütün bölge ülkelerinin anlaşmaya destek vermesi çok önemli bir gelişme olarak değerlendirilmeli' diye konuştu.

BM gözetiminde varılan anlaşmada Faiz Mustafa Sirac'ın Başbakanlığı, başbakan yardımcıları ve 3 bakanın ismi konusunda mutabakata varıldığını hatırlatan İşler, Suheyrat Anlaşmasının Libya'nın istikrarı için çok önemli olduğunu dile getirdi.

Suheyrat Anlaşması ile Libya'ya dış müdahalelerin önünün kesilmiş olduğunu kaydeden İşler, 'Körfez ülkeleri ve Libya'nın komşuları da anlaşmayı destekledi. Libya'da farklı gruplar da anlaşmaya destek verdi. Anlaşmanın bu şartlar altında olabilecek en iyi anlaşma olduğunu düşünüyorum. Şimdi Libyalıların kendi içlerinde oturup tartışarak sonuca varmaları gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

'Türkiye, başından beri krizin çözümünde aktif rol oynadı'

Türkiye'nin başından bu yana Libya'daki siyasi krizin çözümünde aktif rol oynadığını kaydeden İşler, 'Bugüne kadar özel temsilci olarak yaptığım her açıklamada, Türkiye'nin Libya'da her türlü dış müdahaleye karşı olduğunu belirttim' diye konuştu.

Yaşanan olumlu gelişmelere rağmen hassas bir sürecin devam ettiğini belirten İşler, şunları söyledi:

'Libya'da işlerin rayına girmesi için hala zorluklar var. Biz hep krizin siyasi aktörlerce diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladık. BM'nin girişimini başından itibaren destekledik. Gecikmeli de olsa BM bir metin çıkardı. Ulusal uzlaşı hükümetine Trablus'taki Genel Ulusal Kongre üyelerinden destek vermeyenler vardı. Kongre Başkanı Nuri Ebu Sehmeyn de anlaşmaya karşı çıktı. Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih de yine bu anlaşmaya destek vermedi. Bu nedenle biz herkese ‘Artık yeni bir süreç başladı. Geriye dönüş söz konusu değil' dedik ve kurulacak Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek verilmesi konusunda telkinlerimizi ilettik.”

Kaynak: AA