Türkiye'de akıbet senelerde başlatılan ağaçlandırma seferberliği kapsamında orman varlığının 22,3 milyon hektar bölgeye çıkmış olduğu bildirildi.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, değme sene 250 milyon fidanın dikildiği Türkiye'de orman varlığının değme güzeşte güneş arttığını söyledi.

Türkiye'de akıbet senelerde ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını anlatım fail Üzmez, konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

''Türkiye'de orman varlığı 22,3 milyon hektar bölgeye çıktı. Ülkemizde orman varlığı arttığı kabilinden ormandaki servet, fidan ve odun miktarı da artıyor. Bu karbon tutumunun artarak çoğalması demek. Türkiye'deki orman varlığını yüzdelik 30'lara çıkarmayı hedefliyoruz. Erozyonla mücadeleye iri ehemmiyet veriyoruz.Toprak kayıplarını nehirlere barajlara dökmüyoruz. Hem barajların ömrü uzuyor, bununla beraber denizlerde dirim bilimsel skala artıyor. Uygun yerlerde ağaçlandırma seferberliği, elan akıllıca yerlerde de köylülere kazançlı yönden dirimsel getirici koz ve badem kabilinden fidanlar dikiliyor. Vatandaşlarımız en azından müşterek şeyler hasat yazar az buçuk mülk kazanırsa onlar da ağaçları korurlar. Ormanların değerini kâffesi evren anlamaya başladı.''

Biyolojik mücadelede kuşlar kullanılmaktadır

Üzmez, kuruluşlarının hemen orman yangınları ve erozyonla değil dirim bilimsel uğraş dair da ehemmiyetli icraat yaptıklarını dile getirdi.

Ormanlara dokunca sağlayan haşerat belirleme edildikten sonraları dirim bilimsel çalışmanın başladığını anlatım fail Üzmez, şunları kaydetti:

'Öncelikli mücadelemiz dirim bilimsel mücadele. Zarar sağlayan kurt varsa, bu böceği yiyici kuş yuvalarını arttırıyoruz. Kuşlar burada yuva kurup ağaca dokunca sağlayan böcekleri yiyor. Bazı dokuncalı böceklere karşı, tığ de bunları yiyici haşerat üretip ormanlara salıyoruz. Amaç müşterek uğraş yaparken katabolizma yapmamak. Ben çiftçilere de birtakım önerilerde mevcut olmak istiyorum. Tarlalarına, bağlarına ve bahçelerine derman atarken 40 kat düşünsünler. Çünkü o hastalıklarda ilaçlara için mukavim bir duruma geliyor. Topraklar dokunca görüyor ve ekolojik balans bozuluyor.'

Kaynak: AA