ZONGULDAK

İstanbul Gelişim Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Yanmaz, bor ülkesi olan Türkiye'de, dünyaya 700 yıl yetecek kadar bor bulunduğunu söyledi.

Ereğli ilçesindeki Bilim Şenliği kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Süperiletkenlik" konulu konferansta konuşan Yanmaz, 1992 yılında düzenlenen aynı konulu ilk konferansa, promosyonlar dağıtmalarına rağmen, 20 kişinin katıldığını anlattı.

Şu anda ise 300'e yakın insanın bu alanda çalıştığına dikkati çeken Yanmaz, şöyle konuştu:

"Bor ülkesiyiz, dünyaya 700 yıl yetecek bor Türkiye'de var. Bu borun süperiletgeni en çok endüstride kullanılabilecek bir aile olarak seçildi. Saflaştırılmış bor, Türkiye'de ilk sıraya oturdu. Türkiye'de amor ve metalik bor rahatlıkla yüzde 99.4 saflığında üretiliyor, dünyaya satılıyor ve son derecede önemli sonuçlar veriyor. Ben Londra'dan 50 gram bor çaldım, geldim. İnanın o zaman bor zenginiydik, ama bor üretemiyorduk. Şu anda Allah'a şükür istediğimiz zaman boru getirtebiliyoruz."

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Ali Azar da bilim, teknoloji ve yeniliklere önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bilimin adeta bir pınar olduğunu belirten Azar, "Siz o pınardan ne kadar faydalanırsanız bilim size göre o kadardır. O bakımdan biz bilimi uçsuz bucaksız bir okyanusa benzetiyoruz. Bu yönüyle milletlerin yükselişinde, kalkınmasında bunların gelişmesinin en önemli nedeni bilimdir, teknolojidir, inovasyondur. Bizim işimiz bilim üretmektir." dedi.

Muhabir: Mustafa Kemal Bektaş

Kaynak: AA