Türkiye ile Çin ortada siyasetten ekonomiye nice bölgede işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla 'Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi' kurulurken, komitenin eş başkanlığına Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek getirildi.

AA muhabirinin edinmiş olduğu bilgiye göre, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti ortada meydana getirilen görüşmeler sonucunda siyaset, ekonomi, ticaret, güvenlik, kültür, gezim ve gayrı alanlardaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla başvekil yardımcıları düzeyinde müşterek danışma mekanizması yerine Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi kuruldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu kabilinden bahis konusu komitede Türk heyeti eş başkanlığı görevi, Başbakan Yardımcısı Şimşek'e verildi. İki şehir arasındaki bulunan ilişkilerin şimdi da geliştirilmesi amacıyla enerjik gösteriş borç Şimşek, bu kapsamda 28 Şubat Pazar haset Pekin'de Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang ile müşterek araya gelecek.

Görüşmede dü şehir arasındaki ilişkilerin yanında Çin ekonomisindeki gelişmeler ve bunun toptan ekonomiye yansımalarının da ele katılması bekleniyor.

Bakan Şimşek Şanghay'a gitti

Öte yandan, Mehmet Şimşek, G20 Dönem Başkanlığını tay tay arabası Çin'in en iri kentlerinden Şanghay'da 26-27 Şubat tarihlerinde yapılacak G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısına eklenmek kabilinden bu ülkeye gitti.

Bu yılki toplantılara Türkiye, müşterek eski devre başkanı sıfatıyla G20 'Üçlü Yapı (Troyka)' üyesi yerine katılacak.

G20'nin bu sene Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları düzeyinde yapılacak evveli toplantısında, toptan ekonomi, güçlü, sürdürülebilir ve muvazeneli faiz çerçevesi, envestisman ve altyapı, arsıulusal mali mimari, mali düzenlemeler, arsıulusal mevhibe konuları, terörizmin finansmanı ile savaş ve yeşil finansman ile hava değişikliğinin finansmanı başlıkları sekiz değişik celsede ele alınacak.

Şimşek, G20 toplantısının resmi programının yanı sıra, Çin G20 Dönem Başkanlığı, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı Örgütü (OECD) kabilinden düzenlenecek “Yapısal Reformlar” mevzulu yukarı dozaj seminere de ortaklık edecek.

Kaynak: AA