TBMM Adalet Komisyonu, Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu Tasarısını bildirme etti.

Tasarı, cezai mevzularda arsıulusal adli işbirliğinin kökler ve esasları ile ecnebi devletlerle cezai mevzularda yapılacak adli işbirliğini kapsıyor.

Tasarıya göre, Adalet Bakanlığı, yan olunan beynelmilel andlaşmalar yahut mütekabiliyet prensibi çerçevesinde, ecnebi ülkelerin adli ortaklaşa iş taleplerinin kabulü ile Türk adli mercilerinin yapacağı ortaklaşa iş taleplerinin uygunluğu ile uygulanacak adli işbirliğinin çeşidi ve izlenecek formül dair değişmeyen verecek. Bakanlık, adli ortaklaşa iş kapsamında devletlerce istem edilen bilgelik ve belgelerin kullanılmasına muvafakat verebilecek, bunların kullanılmasını sınırlandırabilecek, garanti yahut şarta bağlayabilecek.

Tasarıya göre, ecnebi ülkede işlenen töhmet dolayısıyla için ukubet soruşturması başlatılan yahut mahkumiyet sonucu maruz yabancı, soruşturmanın sonuçlandırılabilmesi ve ya cezanın infazı şartıyla talip devlete reddetme edilebilecek.

Yabancı ülkelerin adli ortaklaşa iş taleplerinin kabulü ile Türk adli mercilerinin yapacağı ortaklaşa iş taleplerinin uygunluğu dair Adalet Bakanlığı değişmeyen verecek.

Adli ortaklaşa iş kapsamında mevrut bilgelik ve belgeler, gönderen büyüklük müsaade vermedikçe, öğrenci husus bulunan sormaca yahut takip ve ya uygulama işlemleri haricinde kullanılamayacak.

Kaynak: AA