LEFKOŞA

KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, 'Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi'ne' bağlı 'Türkiye bu suyu isterse verir. Bunu her insanın bilmesi gerekir' dedi.

Başbakan Kalyoncu, KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda meydana getirdiği açıklamada, suyun Türkiye'den geldiğini ve Türkiye'nin bu suyu isterse vereceğini, bunu her insanın bilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Türkiye'den mevrut suyun temini ve yönetimine bağlı üç dosdoğru ortaya çıktığını ve kimi maddelerin değiştirildiğini tabir fail Başbakan Kalyoncu, KKTC'de 'Bu suya ihtiyacımız yoktur' diyebilecek kimsenin bulunmadığını vurguladı.

'Bizim sıfır ortak suyun peşkeş çekilmesi gibi değil'

'Bizim sıfır ortak suyun peşkeş çekilmesi gibi değil' diyen Başbakan Kalyoncu, suyun KKTC'ye mahsus koşullarda gönderildiğini ve gönderenlerin de mahsus ortak güce eş bulunduğunun menfez gerisi edilmemesi gerektiğine ayraç etti.

Türkiye'de mevrut suyun KKTC'ye mahsus koşullarda verilmesinin saf olduğuna dikkati çekici Kalyoncu, suyun vatandaşlara salim ve en ergonomik biçimde ulaştırılması düşüncesince çalıştıklarını tabir etti.

Kalyoncu, bu amaçla suyun KKTC'deki yönetimine bağlı 13 maddelik ortak anlaşmaya imza koyduklarını belirterek, kuyuların kontrolünün kendilerinde olduğunu, bundan tarımda kullanacak suyun aşırı fiyatlı olabileceği anlamının çıkarılmaması icap ettiğini söyledi.

Belediyelerin kişi iradeleri dair alıngan olduklarının anlaşmada belirtildiğini tabir fail Başbakan Kalyoncu, su fiyatlarına özen edileceğini kaydetti.

'İmzalanan barışma solculuk, sağcılık konusu değil'

Başbakan Kalyoncu, esbak Ankara'da imzalanan anlaşmanın solculuk, sağcılık konusu olmadığını, suda her insanın hakkı olduğunu belirterek, suyun idaresinin devletin iradesinde olacağını, işletmede belediyeler donanması temsilcisinin fariza yapacağını laflarına ekledi.

Başbakanı Ömer Kalyoncu, plan kapsamında Türkiye ve KKTC hükümetleri ortada 'Suyun temini ve yönetimine' bağlı protokolü esbak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ankara'da imzalamıştı.

Muhabir: Murat Demirci

Kaynak: AA