İçişleri Bakanı Efkan Ala, ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Sur ilçesi Sarıkamış Mahallesi'nde 12 Mayıs'ta patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettiği terör saldırısında yaşamını yitiren 13 kişi için Tanışık köyünde düzenlenen törene katıldı.

Törende konuşan Ala, terör saldırısıyla katledilenlerin daha önce tanıdıkları, bildikleri, ülkesini seven, memleketi için çalışan vatandaşlar olduğunu belirterek, bu kişilerin cenaze töreni için köyde bulunduklarını söyledi.

Diyarbakır'ın yanı başında bulunan, bugüne kadar en ufak bir huzursuzluk çıkarmamış, kimsenin elinden, dilinden zarar görmediği evlatlarına ve vatandaşlara karşı hunharca katliam yapıldığına işaret eden Ala, "Onların hepsi bizim şehitlerimizdir. Onları rahmetle anıyorum, mekanları cennet olsun. Bu memlekete çok hizmet ettiler, bu memlekete hep sadık oldular. 

Ama başkalarının maşaları, başkalarına uşaklık edenler, yine bu topraklardan çıkmış ama bu topraklarda yaşayan insanlara saldıranlar bilsinler ki onlar hainlik içerisindeler, başkalarının maşası olarak kullanılıyorlar." ifadelerini kullandı.

Bu saldırının hiçbir izahı olamayacağını vurgulayan Ala, bomba yüklü aracı patlatıp, bu kadar insanın canına kastetmenin izah edilebilir bir durum olmadığını aktardı.

"Türkiye bu çukurlarla engellenemeyecektir"

Ala, köyde yaşayan vatandaşların dimdik ayakta olduğunu belirtti. Millete bu eziyeti çektirenlerin arkasında duranlara seslenen İçişleri Bakanı Ala, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Çekilin bunların arkasından ve bu teröristler artık bilsin ki; Türkiye topyekun el ve iş birliğiyle buna karşı. Türkiye'de topyekun olarak siyaseti, ekonomisi, sivil toplum örgütleri, basını ve tüm dinamikleri ile güvenlik güçleriyle bu meseleye karşı durarak, bu meseleyi çözüp, yolumuza devam etmenin çaresine bakacağız. Türkiye bu çukurlarla engellenemeyecektir.

Türkiye çok önemli mesafeler katetmeye başlayınca bir takım uluslararası ve içerideki iş birlikçileri tarafından saldırıya maruz bırakılıyor. Bunların zaman zaman adı değişiyor. Ama nitelikleri hiç değişmiyor. Vatandaşlarımız şunu bilsin ki; Türkiye elbette bedel ödüyor. 

Burada kardeşlerimizi katliamını gerçekleştirdiler. Onlar şehit oldu ve onların hatırası için buradayız. Ama zarar verme kapasitesi olan bu terörün ve terörist organizasyonların kazanma imkan ve ihtimalleri yoktur. Çok kararlı biçimde bunları da çözeceğiz ve Türkiye olarak yolumuza devam edeceğiz. Yeter ki el ve güç birliğiyle amasız, fakatsız, ancaksız, terörün karşısında duralım, doğruların da yanında olalım."

Bakan Yılmaz:"Herkesi terörün karşısında ilkesel bir duruşa davet ediyorum"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınları başta olmak üzere tüm Diyarbakırlılara başsağlığı dileğinde bulundu.

Diğer taraftan güvenlik güçlerinin saldırıları gerçekleştiren teröristleri adalet önüne çıkarmak için ellerinden gelen tüm gayreti sarf ettiğini vurgulayan Yılmaz, "Terörü kim, kime karşı yaparsa yapsın, 'amasız ve fakatsız' karşısında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Bütün siyasi kişilikleri de aynı tavrı almaya davet ediyorum. Bütün sivil toplum kuruluşlarını, akademik dünyayı, insana saygı duyan herkesi terörün karşısında ilkesel bir duruşa davet ediyorum." diye konuştu.

Eker, gözyaşlarına hakim olamadı

Daha sonra köy mezarlığına götürülen cenazeler tabutlarla toprağa verildi. Seyithan Yakar'ın naaşı annesi Fatma Yakar'ın isteği üzerine babası Ahmet Yakar'ın yanına defnedildi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, saldırıda oğlunu kaybeden Fatma Yakar'a sarılarak gözyaşı döktü. Eker, Kürtçe konuştuğu Yakar'ı teselli etmeye çalıştı.

Kaynak: AA