BRÜKSEL

AB ile Türkiye, mülteci krizine kırkyıllık hal getirecek ve AB-Türkiye ortada işbirliğini güçlendirecek eş anlaşmada muvafık kaldı.

Zirve böylece piyasaya sürülen kuma açıklamaya, piyasa haset Ankara'daki bombalı atak zımnında Türk halkına başsağlığı dilenerek başlandı. Açıklamanın taslağında arazi almayan 'AB Konseyi üyeleri, bu hunharcasına saldırıyı kınıyor' ifadesini metne eklenirken, 'terörün rastgele türlüsüyle mücadeleye sunulan sonsuz destek' yinelendi.

Anlaşmanın maddelerinde, mülteci kriziyle çabalamak düşüncesince atılacak adımlar sıralandı. Metne göre, 20 Mart bakımından Türkiye'den Yunan adalarına sabık kâffesi toy kesintili göçmenler Türkiye'ye gönderilecek. Uygulama, 'insani sıkıntılara sonuç özgülemek ve amme düzenini bildirmek düşüncesince mukteza arızi ve yılgı eş önlem' olacak.

Yunan adalarına mevrut kâffesi göçmenler, kurallara akla yatkın kaydedilecek ve rastgele sığınma başvurusu, Yunan yetkililer çeşidinden el işi konulacak. İltica başvurusu yapmayanlar ile başvuruları batıl yahut onama edilemez bulunanlar, Türkiye'ye gönderilecek. Bunun uygulanabilmesi düşüncesince Türk görevliler, Yunan adalarında, Yunan görevliler de Türkiye'de düzentileme yürütecek. Tüm art dönüşlerin masrafları, AB çeşidinden karşılanacak.

AB bu yıl en çok 72 bin mülteci alacak

Türkiye'nin 'Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilen rastgele eş Suriyeli mülteci düşüncesince Türkiye'den eş Suriyeli sığınmacı, AB ülkelerine yerleştirilecek. Ancak Türkiye'den AB'ye yerleştirilecek mülteci sayısı, en çok 72 bin kendisine belirlendi. Bu sayıya ulaşılamazsa gestalt gözden geçirilecek, şayet 72 bin aşılırsa mekanizmaya bitmeme edilmeyecek.

Yeniden yerleştirmelerde, hâlâ önceki AB'ye gayrikanuni yollardan girmeyen ve bunu denemeyenlere evleviyet verilecek.

Bulgaristan düşüncesince de garanti verildi

Bulgaristan'ın muhtemel eş anlaşmanın menfaatlerini kapsamaması biçiminde veto tehdidi de dikkate alındı. Bu çerçevede, Türkiye'nin, kişi sınırları süresince gayrikanuni göçte toy derya ve karaca güzergahı açılmaması düşüncesince mukteza kâffesi önlemleri alacak. Bu mevzuda Türkiye, AB'nin yanında bitişik devletler (Yunanistan ve Bulgaristan) ile ortaklık yapacak.

Sığınmacı akışının sona ermesi istendi

AB ülkelerinin hasbilik DOĞRU Türkiye'den mülteci almasını öngören AB Komisyonu'nun planı 'düzensiz muhacir yahut mülteci akışının sona ermesi yahut enine boyuna azalmasına' bağlandı. Üye ülkeler, istemeleri biçiminde bu plana medet sağlayacak.

Vizede april şartı

Türk vatandaşları düşüncesince vizelerin en geç haziran böylece kaldırılması amacıyla mesafe sınav serbestisi süreci hızlandırılacak. Bunun düşüncesince Türkiye, geriye küsurat kâffesi kıstasları adına getirecek. Bu koşullar karşılanırsa, AB Komisyonu, vizelerin kaldırılması düşüncesince april kocaoğlan böylece salık mektubu kararını açıklayacak. Bu mevzuda sonuç sonucu ise AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu verecek.

Ek 3 bilyon ekü

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların şartlarını düzeltmek düşüncesince kullanılacak olan 3 bilyon avroluk AB fonun harcaması hızlandırılacak. Bunun düşüncesince 'sağlık, eğitim, altyapı, besin ve dirim harcamaları denli mültecilere çevrik konkre planlar eş hafta süresince belirlenecek. Ek iane dair ise 'Bu kaynak ağız ağıza kullanıldıktan sonra, istek edilen neticeye yetişebilmek düşüncesince AB, 2018 sonuna derece 3 bilyon avroyu bulabilecek ek eş fonu harekete geçirecek' denildi.

Taslakta ise '2018 sonuna derece 3 bilyon avroyu bulabilecek ek eş kaynak dair değişmeyen vermeye anık olacak' deniliyordu.

33. devir açılacak

Uzlaşmanın en çetince sağlandığı konu, devir açılması oldu. Ankara, üyelik periyodunun hızlandırılması düşüncesince toy fasılların açılmasında ısrar etti. Türkiye ilkin erke (15. fasıl), kaza ve asliye hukuk (23. fasıl), adalet, hürriyet ve asayiş (24. fasıl), yetişek ve firez (26. fasıl) ve dış, asayiş ve defans politikaları (31. fasıl) edinmek neredeyse 5 faslın hâlâ açılmasını istedi.

Güney Kıbrıs Rum kesimi, bu fasılların açılması üstündeki vetolarını kaldırmayınca açıklık yöntem bulundu. Bu çerçevede, kimsenin bloke etmediği 'Mali ve Bütçesel Hükümler' başlıklı 33 nolu faslın, 30 Haziran'da bitecek Hollanda'nın AB devir başkanlığı esnasında açılamasına değişmeyen verildi. Diğer fasılların açılması düşüncesince tedarik çalışmalarının hızlandırılmış eş biçimde bitmeme etmesi de açıklamada eşya dibine alındı.

Suriye'de emniyetli alanlar

Türkiye'nin Suriye süresince oluşturulacak emniyetli bölgelerde Suriyelilere iane edilmesini öngören teklifi değiştirmeden onama edildi. Bu mevzuda 'AB ve uzuv devletler, domestik el ve sığınmacıların hâlâ emniyetli olacak bölgelerde yaşamasına müsaade verecek Suriye içerisindeki insancasına şartların iyileştirilmesi düşüncesince rastgele eş kuma çabada Türkiye'yle çalışacak' denildi.

Türkiye'nin tutkusu üzerinde, Gümrük Birliği de metne girdi. Bu konuda, 'AB ve Türkiye Gümrük Birliği'nin güncellenmesine çevrik bitmeme fail çalışmalardan kıvançla karşılıyor' ifadesi kullanıldı.

Muhabir: Hasan Esen

Kaynak: AA