EMİNE KAPLAN

ANKARA - Suriyeye asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMMde kabul edilmesinin ardından bölgenin güvenliğine yönelik olarak 5 aşamalı plan üzerinde duruluyor. Buna göre, bölgeye yönelik verilen alarm kapsamında birlikler güçlendirildi, gelişmelere göre ek yığınaklar yapılacak. Suriyeden sınır köylerine top ateşi yapılması durumunda misliyle yanıt verilmeye devam edilecek. Suriyenin planlı ve kasıtlı bir saldırı düzenlemesi durumunda Türk savaş uçakları, belirlenen hedefleri vuracak. Karadan asker gönderilmesi ise son seçenek olarak değerlendiriyor. Mülteci sayısının 110-120 binlere kadar sıkıntı yaratmayacağı değerlendirmesi yapılırken kısa sürede 200 binlere ulaşması tehlikesinin yaşanması durumunda ek önlemler ve seçenekler gündeme gelecek. Tezkerenin ardından Suriyeden gelecek olası tehditlere karşı değerlendirilen önlemler şöyle:

Ek yığınak: Suriyeye asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMMde kabul edilmesinin ardından askeri önlemler alındı. Ancak gelişmelere göre ek önlem kapsamında yeni intikaller ve yığınaklar yapılabilecek. Çok hızlı olmasa da mutedil şekilde yığınak olacak.

Planlı saldırıda Türk jetleri vurur: Tezkerenin geçmesinin ardından Suriye yönetiminin daha temkinli hareket ettiği, tezkerenin olumlu yansımalarının olduğu değerlendiriliyor. Ancak planlı ve kasıtlı bir şekilde Suriyeden füze ya da top mermisi şeklinde ve doğrudan hedef alarak yoğun bir saldırı olursa o zaman Hava Kuvvetleri devreye girecek. Türk jetleri, belirlenen hedefleri vuracak.

Karadan asker son seçenek: Gelişmelere göre karadan asker son seçenek olarak değerlendiriliyor. Ancak Suriye tarafından yoğun bir saldırı olması durumunda BM ya da NATOnun devreye girmesinin beklendiği, bu durumda karadan asker gönderilmesinin gündeme geleceği belirtiliyor. Karadan geçişle ilgili olarak Orası çok zor bir bölge, askerin girmesi bugünkü durumdan daha çıkmaz bir durum yaratabilirdeğerlendirmesi yapılıyor.

Mülteci sayısı artarsa: Mülteci sayısı 100 bini geçerse tampon bölge gerekir açıklamalarına karşın mülteci sayısının 110-120 binleri bulmasının sıkıntı yaratmayacağı, 100 binden 2-3 günde 200 binlere çıkması gibi bir gelişme yaşanması durumunda ek önlemlerin ve seçeneklerin gündeme gelebileceğine işaret ediliyor.

Sınırdaki kontrolsüz geçişler: Ağırlıklı olarak Akçakale bölgesinde olmak üzere sınırda TSKnin sorumlu olduğu bölgede geçişlere izin verilmediğine dikkat çekilirken bu bölgenin zaten mayınlı olması nedeniyle geçişin mümkün olmadığına işaret ediliyor.

Misliyle karşılık verilecek

Güvenlik birimlerinde bugüne kadar Suriyeden Türk köylerine hesaplama hatası ya da acemilikten kaynaklanan nedenlerle top mermilerinin düştüğü kanısı hakim. Bu durumun devam etmesi durumunda misliyle karşılık vermeye devam edilecek. Suriyeli muhaliflerin Türkiyeyi Suriyeye çekmek için provakasyon yapmış olabileceği iddiasıyla ilgili olarak Muhalifler de Türkiyenin müdahil olmasını istemiyorlar. Zaten Suriye toprağından ateş açıldığı zaman muhalif mi atmış, ABD mi, İsrail mi atmış farketmez, ateş edilen nokta despit edilir ve vurulur. Mühim olan Suriyeden açılmasıdır değerlendirmesi yapılıyor.

CUMHURİYET