Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi İbrahim Kalın, Somali 6. Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu nedeniyle icra ettiği bağlanmış açıklamada, İstanbul'da, Türkiye'nin ev sahipliğinde planlı Somali Ortaklık Forumu'nun, Türkiye'nin 2011 senesinde başlamış bulunan Somali'ye müteveccih şümullü iane faaliyetlerinin sonuç halkasını oluşturduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açlık, yağışsızlık ve savaşın kasıp kavurduğu Somali'ye geçmiş kat 2011 yılının Ramazan ayında icra ettiği ziyaretin, Somali'nin çağdaş tarihinde müşterek dönüm noktası bulunduğunu tabir fail Kalın, şunları kaydetti:

'Türkiye bu tarihten itibaren hem talih bununla beraber çırçıplak maşer ve insancasına iane kuruluşları olarak, Somali halkının esas ihtiyaçlarının karşılanması, güvenlik, eğitim, sağlık, kurumsal yetenek arttırımı, talih müesseselerinin inşası, yol, liman, iklim alanı, balıkçılık ve erke hikayelerinde koyu müşterek efor harcama etmiştir. Bugün 2011 yılıyla kıyaslandığında Somali aşırı henüz güzel müşterek yerde bulunmaktadır. Nitekim bunu 2015 Ocak ayında yaptığımız Somali ziyaretinde şahsen durumunda müşahede imkanımız oldu.'

Somali ziyareti esnasında şarki Afrika'nın en iri hastanelerinden birisi bulunan Mogadişu Eğitim ve Araştırma Hastanesinin hizmete açıldığını anımsatan Kalın, dünkü Türk büyükelçiliği binasının da tamamlandığını, resmi açılışın bu sene içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan çeşidinden yapılacağını bildirdi.

'Türk doktorları sıhhatsiz milyona andıran Somaliliye keyif hizmeti sundu'

Kalın, başkaca müşterek Türk çırçıplak maşer kuruluşu çeşidinden yaptırılan 100 yataklı vagon vagon eş ve bebek hastanesinin de geçenlerde hizmete açılacağına dikkati çekerek, Türk doktorlarının bugüne denli sıhhatsiz milyona andıran Somaliliye keyif hizmeti sunduğunu kaydetti.

'Türkiye Somali'ye en aşırı iane fail ve envestisman önleyen ülkedir'

Türkiye'nin şu anne denli TİKA, AFAD, Kızılay derece firmalar ve çırçıplak maşer kuruluşları kanalıyla Somali'ye 500 milyon dolar ücretinde insancasına yardımda bulunduğuna ayraç fail Kalın, Türkiye'nin Somali'ye dünyada en aşırı iane fail ve envestisman önleyen diyar bulunduğunu belirtti.

Suriye savaşından kaçan beniz binlerce mülteciye ev sahipliği önleyen Türkiye'nin, Somali'de de insanlığın yüzünü ağarttığını tamlayan Kalın, 'Türkiye'nin Somali politikası Afrika'ya sağ açıklık politikamızın en ehemmiyetli ayaklarından bir tanesini oluşturmaktadır. Bu vesileyle hem Türk ve Somali halkları ortada bununla beraber Türkiye ile Afrika ortada dünkü ve çelimli bağlar kurulmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2016 senesinde şarki ve gün batısı Afrika ülkelerine yapacağı ziyaretler bu bağları henüz da güçlendirecektir' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA