Baba Volkan Karakuş ile anne Katrin Schlink’in boşanma davasının ardından babanın kaçırdığı iddia edilen 10 yaşındaki ikiz kardeşler Nico Deniz ile Kevin Volkan, Mersin’de bulunmuştu. Mahkeme kararı doğrultusunda anneye teslim edilmesi gereken çocukların, 5717 Sayılı Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön ve Kapsamına Dair Kanunun ilgili maddesi gereği, “psikolojileri uygun olmadığı” gerekçesiyle icra ertelenerek, babalarının yanında kalmasına karar verilmişti.

Bunun üzerine Türkiye’ye gelen anne Schlink, avukatı Sahra Düzgün Tucel aracılığıyla Mersin 1. İcra Hukuk Mahkemesi’ne icranın ertelenmesi kararına itiraz etti.

Schlink, itirazında, 5717 sayılı kanunun ilgili maddesinin yanlış yorumlanarak kesinleşmiş bir mahkeme kararının göz ardı edildiğini savunarak, Mersin 3. İcra Müdürlüğü’nün, çocukların tesliminin ertelenmesi yönündeki kararının kaldırılmasını ve bir an önce çocukların Almanya’ya götürülmek üzere kendisine teslim edilmesini talep etti.

İtirazı değerlendiren Mersin 1. İcra Hukuk Mahkemesi, icranın ertelenmesinin yasaya aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, çocukların, psikolojik ve fiziksel olarak etkilenmelerinin önüne geçmek için sosyal hizmet uzmanı, pedagog veya psikolog eşliğinde babadan alınarak, Alman anneye teslim edilmesine hükmetti.

- Babayla iletişim kurmaya çalışıyorlar

Anne Schlink’in avukatı Sahra Düzgün Tucel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların anneye iadesi konusunda kararın uygulanması sırasında  5717 sayılı kanunun 22. maddesinin yanlış yorumlanması sonucu icranın ertelendiğini ifade ederek, “Bu madde, teslim edilecek ülkede bir iç savaş, sel, deprem ya da bir salgın hastalık olmasında geçerli bir maddedir” dedi.

Mahkemeden, çocukların anneye iadesi yönünde karar aldıklarını ve kararın kesinleştiğini bildiren Tucel, “Bu süreçte baba tarafından Türkiye’de velayet davası açıldı. Bu dava da reddedildi. Şu an baba ile iletişim kuramıyoruz. Kurduğumuzda çocukları almak için işlemlere başlayacağız” diye konuştu.

Anne Schlink’in karardan dolayı mutlu olduğunu ve bir an önce çocuklarına kavuşmak istediğini belirten Tucel, “Schlink, ‘çocukların kendisini istemediği’ şeklinde algı oluşmasından rahatsız olmuştu. Halbuki bu çocukların kimi isteyip, istemediğinin tartışıldığı bir dava değil. Çocuğun alışık olduğu yerine iadesiyle ilgi bir konu” dedi.

Çocukların, babalarını sevdiği için ondan kopmak istemediklerini bildiklerini ifade eden Tucel, Schlink’in, çocukların Almanya’da babalarını görmelerini ve birlikte kalmalarını sağlayacağını söylediğini bildirdi.



AA