ASTANA

Türkiye'nin tarım makinesi üretiminde 250'ye yakın firmayı temsil eden Türkiye Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliğinin (TARMAKBİR) Dış İlişkiler ve Enformasyon Müşaviri Baran Eriş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 firma ile ilk kez Kazakistan'da bir tarım fuarına katıldıklarını söyledi.

Kazakistan piyasasına girmeyi hedeflediklerini belirten Eriş, "Fuarda bazı firmalarımız müşterilerini buldu. Bundan sonrasında alışverişlerimiz başlayacaktır." dedi.

Eriş, Türkiye koşullarına göre üretilen makinelerin tarımsal alanları geniş olan Kazakistan'ın kuzey bölgesi için düşük ancak arazilerin daha küçük olduğu güney bölgesi için uygun olduğunu ifade etti.

Ayrıca Eriş, Rusya, Belarus gibi diğer AEB ülkelerine kıyasla Türkiye'nin Kazakistan piyasasına girmesinde gümrük dezavantajı olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Gümrükle ilgili bizim için olumsuz bir durum var. Türk ürünleri ABD, Güney Amerika, Avrupa gibi dünyanın birçok yerine ihraç ediliyor. Ürünlerimiz kaliteli ve fiyatı daha da makul. Dolayısıyla Kazak alıcıları hem kalite hem de fiyata bakarak makineleri kullanmak isteyecekler. Gümrük dezavantajımız olsa da kaliteli teknolojilerimizle bu pazarda rekabet edebilecek güçteyiz."

Muhabir: Aliia Raimbekova

Kaynak: AA