Kuveyt Merkezi İhale Komisyonu (CTC), Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal binası yapım ihalesinde Limak İnşaat'ın verdiği 1.312 milyar dinarlık(4.4 milyar dolar) teklifi onayladıktan sonra imzalar atıldı. Kontratın imzalanması ile birlikte Limak, Türk müteahhitlik sektörü açısından da önemli bir başarıya imza atmış oldu. Yaklaşık 4.4 milyar dolar değerindeki sözleşme Türk müteahhitlerin yurt dışında tek başlarına ve tek kalemde aldıkları en büyük iş olma özelliğini taşıyor.
Projeyle birlikte Kuveyt mevzuatının izin verdiği ölçüde Türkiye'den de önemli miktarlarda mal ve hizmet tedariki gerçekleştirilecek. Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir ile Limak Şirketler Grubu Başkan Vekili Sezai Bacaksız Uluslararası Kuveyt Havaalanı yeni yolcu terminalinin inşa edilmesi için 4,4 milyar dolar değerinde ki anlaşmayı Kuveyt'te imzaladı. Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı'nda yapılan imza töreninde Kuveytli Bakan Amir, bütçesinin tamamen devlet tarafından karşılanacağı bu projenin altı yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü, yeni terminal binasının yıllık 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını bildirdi. Kuveyt ve Arap basının oldukça ilgi gösterdiği imza töreninde Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçisi Murat Tamer de imza töreninde hazır bulundu.

 İki ülkenin dostluk köprüsü

Sözleşme imza töreninde bir konuşma yapan Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız; "Kuveyt' Uluslararası Havalimanı'nın yeni yolcu terminalinin inşaatı için seçilmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Kuveyt hükümeti ve halkına, şirketimize göstermiş oldukları inanç ve güven için, ayrıca bizi Kuveyt'in geleceğinin bir parçası yaptıkları için teşekkür ederiz" dedi ve sözlerine şöyle devam etti: " Bu projenin sadece bir havalimanı terminalinden çok daha fazla şey ifade ettiğini belirtmem gerekiyor.
Projenin Türkiye ile Kuveyt gibi güçlü iki ekonomi, yakın iki toplum ve iki dost ülke arasında bir köprü olacağını öngörüyoruz. Bu köprü iki ülke arasındaki teknoloji alış verişini artıracağı gibi, yeni işbirliklerine de zemin yaratacak. Yerel işletmeler gelişecek. Tüm bunlar için önümüzdeki 8 yıl boyunca Kuveyt çalışanları ve halkı için planlamış olduğumuz çeşitli eğitim ve sosyal sorumluluk projeleri de mevcut"

Türk Mühendislerine yeni iş kapısı

Limak İnşaat Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Feyiz Genç'de DHA'ya yaptığı açıklamada Kuveyt Havalimanı projesinin Türkiye'nin ekonomisine yaptığı katkıya değinerek 500'ü aşkın Türk mühendisin projede çalışacağını bildirdi.

Biz zamanından önce çok hızlı çok nitelikli yapmaya adayız. Proje için 5000 kişilik bir istihdam öngörüyoruz. Ayrıca yan sektörlerde buna hizmet verecek çok daha fazla kişi çalışacak. Türkiye' ye katkısı 4,5 milyar dolarlık olan projede yüzde 10 lokal çalıştırmak zorundayız. Yani tüm iş gücünün yüzde onu Kuveytli olacak. Yüzde 10 ile 15 civarı Türkiye'den mühendis ön görüyoruz. Yani 500 ile 750 aralığında. Hem Türkiye'den hem de diğer ülkelerden mühendislerimiz var " dedi .
Genç,dünyada daha önce denenmemiş bir çatı sistematiğinin olacağı havalimanında Türkiye'nin adını duyuracağı projelerde olmanın mutluluk verici olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti, " Bir Türk'ün tek bir seferde aldığı en büyük projeye bugün imza attık. Hedefimiz dünyanın dört tarafında, çölde, dağda, denizde her yerde bayrağımızı gururla temsil etmek. Arabistan'da varız, Afganistan'da varız. Avrupa'da varız. İşletmede varız, yapımda varız. Dolayısıyla katkı koyabilmek adına bu bölgede var olmak, bu bölgede diğer projelere imza atmak bizim için mutluluk verici. Kuveyt havalimanı ülkenin çok ihtiyacı olan bir proje.
Epeydir bunun gerçekleşmesinin hayalini kuruyorlardı. İnşallah bizde bu hayali gerçekleştirmekte katkıda bulunacağız "diye konuştu. İlk etapta 13 milyon yolcu kapasiteli olarak inşa edilecek olan Kuveyt Havalimanı yeni terminal binasının kapasitesi daha sonra yapılacak iyileştirmelerle 25 milyona kadar çıkarılabilecek. Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal inşaatı projesinde ana yüklenici olan Limak, devrin ardından iki yıl süreyle bakım ve onarım hizmeti de verecek.

Çevreci Havalimanı

Uluslararası Havacılık Örgütü (IATA) standartlarına göre çok üst düzeyde yolcu memnuniyeti ön planda tutularak tasarlanan yeni terminal binası çevre konusunda da oldukça hassas. ABD San Fransisco Havalimanı'ndan sonra Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nda LEED Gold sertifikasını almaya aday olması bekleniyor. Çatısı güneş panelleri ile kaplanacak olan yeni terminal binası Leed Gold sertifikası alarak çevrecilik alanında bu düzeyde akreditasyonu olan ilk yolcu terminali olmayı hedefliyor.
Toplam 700 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olacak yeni terminal binasının çatısına konulacak olan yaklaşık 66 bin güneş paneli 12 MW'lık kurulu güce sahip olacak.İhale sürecinde Limak İnşaat'ın Kuveyt'teki temsilciliğini ise Kharafi National Company yaptı. Limak,Kuveyt'te havalimanı inşaatının yanı sıra hastane,altyapı projeleriyle 330 milyon dolarlık imar faaliyetinde bulunurken çok yakında bir konut projesine de imza atmayı bekliyor.

Yeni Havalimanının Tasarımı:

Toplam 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak yeni terminal binasının inşaatı 6 yıl sürecek ve 2 yıl da işletme süreci olacak. Yeni terminal 51 kapısı ile her boyutta uçağa ev sahipliği yapabilecek. Kapasitesinin yanı sıra ikonik yapısıyla da dünya çapında Kuveyt'i simgeleyen bir yapısı olacak. Pritzker ödüllü mimarlık firması Fosters + Partners tarafından tasarlanan Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nın yeni terminal binası, ülke için önemli bir giriş kapısı olmasının yanı sıra dünyanın en teknolojik ve modern binalarından birisi olma özelliğini taşıyacak.

Proje Unsur ve Rakamları:

İşin Sahibi: Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı- Tasarım firması: Fosters + Partners- İnşaat firması: Limak İnşaat- İnşaat maliyeti: 1.312 milyar Kuveyt Dinarı (4.3 milyar dolar - en düşük teklif)- İnşaat süresi: 6 yıl- Terminal Alanı: 708.000 metrekare.- Yolcu kapasitesi: 25 milyon yolcuya hizmet verecek- Hava aracı kapasitesi: 51 kapı ve stanttan ibaret olan başlangıç kapasitesi; 21 adet A380'e aynı anda hizmet verebilme kabiliyeti- Sertifikasyon: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA)'nın A Hizmet Seviyesine göre tasarlandı- Enerji Tasarrufu: Havalimanı enerji ve çevre tasarımı bakımlarından LEED Gold sertifikasyonunu elde edecek dünyadaki ilk havalimanı olmayı hedeflemekte

İnşaat Aşaması Unsur ve Rakamları:

Altı yıl sürecek inşaat aşaması, yerel konut ve perakende sektörleri de dahil olmak üzere, yerel iş yaratma ve temin yoluyla yerel ekonomiye destek verecek.- Proje, yerel olarak temin edilen, 1.000.000 metreküpten fazla beton ile 100.000 tondan fazla yapı çeliğine ihtiyaç duyacak. - Limak İnşaat Kuveytliler için yüksek nitelikli iş fırsatı yaratacak. - Limak İnşaat yerel çalışanlar için eğitim ve gelişme fırsatları sağlayacak.- Limak İnşaat projenin farklı aşamaları boyunca projeyi mühendislik, tasarım ve işletme öğrencilerine açacak.

Kaynak: DHA