Tüpraş’tan yapılan açıklamaya göre, Tüpraş 57. Genel Kurul Toplantısı, 29 Mart 2017 tarihinde şirket merkezinde yapıldı. Tüpraş’ın 2016 yılı mali tabloları onaylanarak, Yönetim Kurulu’nun ibra edildiği genel kurulda 2018 yılında yapılacak genel kurula kadar görev yapmak üzere yönetim kurulu üyelikleri seçimi yapıldı.

Seçimde yönetim kuruluna Rahmi M. Koç, Semahat S. Arsel, Ömer M. Koç, Ali Y. Koç, Levent Çakıroğlu, Temel K. Atay, Dr. Bülent Bulgurlu, O.Turgay Durak, Erol Memioğlu, Yağız Eyüboğlu, bağımsız yönetim kurulu üyeliklerine Ahmet Turul, Gökçe Bayındır, Kutsan Çelebican ve Osman Mete Altan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Temsilcisi olarak Süleyman Karaman seçildi.

Genel kurulda Yönetim Kurulu’nun 2016 yılı kazancının dağıtımı ve tarihi konusundaki önerisi kabul edilerek, 2016 yılı cari dönem karından 1 milyar 557 milyon 106 bin 585 liranın 4 Nisan’dan itibaren hissedarlara dağıtılması kararlaştırıldı. Karara göre yüzde 621.8 nispetinde ve 1 lira nominal değerde bir adet hisse senedine hissedarların vergi mükellefiyetine göre 6 bin 218 lira brüt, 5.2853 lira net nakit temettü ödenecek.

Genel Kurulda konuşan Koç Holding ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, dünya ve Türkiye ekonomisinin zorlu dönemden geçmesine karşın kuruluşun operasyonel ve finansal sonuçlarıyla gurur duyduklarını belirtti. Ömer M. Koç, şöyle dedi:

“Uzun süredir devam eden düşük küresel büyüme trendi ülkelerin ekonomik yapılarındaki sorunları daha belirgin hale getirdi. Fed (ABD Merkez Bankası) faiz artırımına ilişkin beklentilere bağlı fon akışlarındaki yavaşlama, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde ilave baskılar oluşturdu. Özellikle ABD seçimleri sonrası piyasalarda oluşan tedirginlik ve Fed’in hızlı faiz artırımına gidebileceği beklentisiyle, gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki kayıpları hızlandı. Ülkemizin yapısal ekonomik sorunlarına, hain darbe girişimi, artan terör olayları, anayasa değişikliği ve referandum ortamının yarattığı siyasi belirsizlikler gibi içsel nedenlerin eklenmesi, TL’deki değer kaybını daha da artırarak, TL’nin gelişen ülke para birimlerinden negatif olarak ayrışmasına yol açtı. Maalesef, söz konusu olumsuzlukların yansımalarının bu yıl da devam edeceği öngörülüyor.”

Koç, ham petrolün varilinin 2016 başında 37 dolar düzeyinde olduğunu ancak çeşitli nedenlerle yılın başında 25 dolar/varil düzeylerine kadar gerilediğini hatırlatarak müdahalelerle 2017 yılını 55 dolar/varil düzeyinde kapattığını söyledi.

Koç, 2016 yılında Türkiye petrol ürünleri tüketiminin yüzde 7.6 artarken, Tüpraş’ın yurt içi satışlarını bu büyümenin üzerinde artırdığına dikkat çekti. Toplam satışın 30.3 milyon ton olduğunu açıklayan Koç, Tüpraş’ın 2016 yılında, 34.9 milyar lira ciro yaptığını bildirdi.

Ömer M. Koç, çok zor koşullarda geçen 2016 yılında yılsonu hedeflerinin büyük ölçüde yakalanarak 1,9 milyar lira vergi öncesi kâr edildiğini söyleyerek, “Elde ettiğimiz kazanımlarda emeği bulunan başta çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve iş ortaklarımız olmak üzere tüm paydaşlarımıza değerli katkıları ve Tupraş’a duydukları güven ve bağlılıklarından dolayı teşekkür ederiz” dedi.

Kaynak: DHA