İSTANBUL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoglu, uçuşlarda elektronik cihaz kısıtlamasına ilişkin, "Türkiye'nin bunları aşabilecek gücü ve potansiyeli var. Daha çok üreterek, rekabet dinamiklerimizi bu hukuk dışılıkları da aşacak noktaya taşıyarak, daha güçlü hale gelecek umudumuz, güvenimiz ve potansiyelimiz var." dedi.

Müezzinoğlu, "TİSK 2016 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, marifetin iltifata tabi olduğunu vurgulayarak, her türlü iltifatı hak eden TİSK üyelerinin, ülkenin marka değerlerini dünyaya taşıdığını söyledi.

Bakan Müezzinoğlu, Türk ekonomisi ve sanayisinin, küresel ekonomi ve sanayisinin önemli bir paydaşı olduğunu aktararak, Türkiye'nin artan bu gücünden rahatsız olanların farklı rahatsızlıklarını yansıtmaya çalıştıklarını dile getirdi. Bu rekabetten rahatsızlık duymayacaklarını ancak rekabetin de kendi hukuku ve ruhu çerçevesinde olması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, bu rekabet, etik dışılığa, çelme takmaya, tuzak kurmaya veya adaletsizliklere taşındığında, ister istemez rahatsızlık duyduklarını kaydetti.

Müezzinoğlu, zaman zaman gelişmiş, medeni, hukuku merkeze aldığını iddia eden dünyanın kendisi için reva gördüğü hukuku, kendisiyle rekabet edenler için görmemek gibi bir anlayışı Türk sanayicisi, girişimcisi ve Türk markalarının önüne çıkarmaya çalıştığını ifade etti.

"TİSK üyeleri olağanüstü zorlukları aşan bir ülkenin girişimcileri"

TİSK üyelerinin çok olağanüstü zorlukları aşan bir ülkenin sanayicileri ve girişimcileri olduğunu anlatan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Son günlerde Türk Hava yollarına uygulanan yasak. Bu uçaklarda ve uçuşlarda bir tedbir alınacaksa, şayet bu anlamda bir risk varsa bu risk, Türk Hava Yolları ile uçan yolcularla ilgili bir risk olmamalı. Lufthansa Havayollarının yolcusu saygın değerli, bunun ölçeğini yapan bir barometre var. British Airlines'ın barometresi ayrı. Türk Hava Yollarının yolcularını ölçen barometre ayrı diye bir hukuk, uluslararası anlamda olabilir mi? Ama ne yazık ki bu Türk Hava Yollarının marka değerinden, onlarla dişe diş yaptığı rekabette, onların önüne geçişte anlamsız, hukuk dışı, etik dışı, vicdanları sızlatan, sürdürülebilirliği de olmayan, sürdürülebilirliğini başarmaları da mümkün değil. Neticede öyle veya böyle, buradan biz yine farklı dinamiklerimizle çıkmayı başaracağız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin ve Türk milletinin çok güçlü bir potansiyeli var"

Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'nin ve Türk milletinin çok güçlü bir potansiyeli olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin hala çok iyi değerlendirmediği, güçlü potansiyeli var. 15-25 yaş arasında 13 milyon gence nitelikli insan olma adına bir adım daha yaklaştığımızda, Türkiye'nin potansiyeli çok daha farklı yerlere gelir. O nedenle bakanlık olarak, nitelikli insan veya mevcut insanımızın bir adım daha nitelikli olması adına her türlü desteği, vermeye çalışıyoruz. O nedenle iş başı eğitimler, girişimcilik eğitimi, mesleki yeterlilik eğitimi diyoruz. Bunlara farklı destekler vererek, onların daha güçlü, daha öz güvenli ve nitelikli olmasının arkasında duruyoruz.

2016'da geçtiğimiz olağanüstü durumlardan hızla kurtulabilmek için, çalışma hayatında milli seferberlik diyoruz ve bu yıl en az 1,5 milyon artı istihdam, diyoruz. Bu ülkenin potansiyeli üretime, ihracata, rekabete dönsün. Bu potansiyel, dünya ile olan yarışımızda bizi geri bırakmasın. Bu potansiyeli iyi değerlendirebilecek bakış açısını asla kaybetmemeliyiz. Bizim en korkacağımız bir başlık varsa, o da başarma duygusunu kaybetmekten korkmaktır. Başarma duygusu ve öz güven kaybedilirse, ne kadar imkan olursa olsun, o imkanlar değerlendirilemez. Zaman zaman bazı sıkıntı ve sorunlarımız olabilir ama biz bu sıkıntıları aşar, bu sorunları da yeneriz. Bu anlamda dünyanın hangi ülkesi, hangi başarıları sağladıysa, benim ülkemin insanı da bunların daha fazlasını yapabilir. Yeter ki, o başarı duygusunu her geçen gün besleyelim."

Müezzinoğlu, umut ve güven kaybının çok şey kaybettirdiğini vurgulayarak, bu tür ödül törenlerinin motivasyona katkı sağladığını, başarıyı takdir etmek ve ödüllendirmenin kendilerini de motive ettiğini söyledi.

"Büyük ödül, 'Bir Usta Bin Usta' projesine"

Daha sonra Bakan Müezzinoğlu, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen ve gecede ödül alanlarla toplu fotoğraf çektirdi.

Yarışmada Büyük Ödül, Anadolu Sigorta "Bir Usta Bin Usta" projesine verilirken, Kapsayıcılık Ödülünü Tetra Pak, "Küçük Şeyler Doğayı Yeniler" projesiyle, Etkililik Ödülünü İÇDAŞ, "Minik Arkeologlar" projesiyle, İyi Uygulama Ödülünü Ford Otosan, "Bal Arıları Mühendis Oluyor" projesiyle, Yenilikçilik Ödülünü Coca Cola, "3.2.1. Başla!" projesiyle, Sürdürülebilirlik Refik Baydur Özel Ödülünü ise Anadolu Efes, "Gelecek Turizmde" projesiyle almaya hak kazandı.

Muhabir: Semra Orkan

Kaynak: AA