ANKARA - NURAN ERKUL

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Sahra Altı Afrika'ya bu senenin en iri yatırımcı heyetinin gideceğini belirterek, 'Bu semt iri fırsatlar sunuyor. Bizim bundan sonraları bu fırsatları güzel kıymetlendirme zorunluluğumuz var. Halen Çin, Amerika ve Avrupa ülkeleri, buralarda baş döndürücü kere aldılar; bizim bu saatten sonraları baş döndürücü hâlâ çabuk akım etmemiz gerekiyor' dedi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Vardan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Şubat - 3 Mart tarihlerinde Afrika'da Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya'ya yapacağı resmi ziyaretlerin iş dünyası ayağını DEİK'in birleştirme ettiğini ve kestirmece 150 iş adamının katılacağını belirtti.

Vardan, heyete eklenmiş bulunan iş adamlarına Afrika'daki imkanları tanıtıp, bu piyasaya ferahlama potansiyelini anlatacaklarını söyledi.

'Yatırımcılar düşüncesince enine boyuna alımlı fırsatlar sunuluyor'

Vardan, Afrika Kalkınma Bankasının da yatırımcılara bu devletlerde envestisman yapabilmeleri düşüncesince enine boyuna alımlı fırsatlar sunduğunu belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

'Bizim bundan sonraları bu fırsatları güzel kıymetlendirme zorunluluğumuz var. Halen Çin, Amerika ve Avrupa ülkeleri, bu devletlerde baş döndürücü kere aldılar; bizim bu saatten sonraları baş döndürücü hâlâ çabuk akım etmemiz gerekiyor. Bu çerçevede hükümetimizin Afrika açılımında, ticari manada iri müşterek aşama hâlâ atabilmek namına bu üç ülkeye gerçekleştireceğimiz ziyaretleri baş döndürücü önemsiyoruz.'

'Yatırım düşüncesince hâlâ müşterek tomar geç kalınmamalı'

DEİK Türkiye-Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanı Halit İnci de nice ülkenin envestisman düşüncesince yüzünü Sahraaltı Afrika'ya döndüğünü ve Türkiye'nin de buraya yatırımda hâlâ er davranması icap ettiğini söyledi.

Bu bölgedeki ülkelerin, geleceğin sonsuz büyüyen devletleri olacağının altını çizen İnci, şu şekilde konuştu:

'Fildişi Sahili'nde maden, erke ve yapım dalında 46 bilyon dolarlık envestisman kütlesi hedefleniyor. Gelişmekte bulunan devletlerde karlılık oranları hâlâ yüksek, Türk firmaları bu yerlere demin envestisman yapmazsa ondan sonra tahavvül etmek hâlâ çetince olacak.'

Kaynak: AA