ANKARA - ZUHAL DEMİRCİ

Türkiye'nin Konakri Büyükelçisi Nur Sağman, Türkiye'nin Afrika'ya bakış açısının eşit seviyede birlikte yol katetmek olduğunu belirterek, "Gineliler haliyle bu samimiyetin farkında ve bunun meyvelerini de görüyoruz." dedi.

10. Büyükelçiler Konferansı için Ankara'da bulunan Büyükelçi Sağman, Türkiye-Gine ilişkilerini ve Türk iş adamlarının Gine'deki yatırım yapabileceği alanlara ilişkin AA muhabirine değerlendirdi.

Sağman, yaklaşık 3 yıldır Gine'de büyükelçi olarak görev yaptığını belirterek, göreve başladıktan 6 ay sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gine'ye resmi ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Sağman, söz konusu ziyaretin önemine işaret ederek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle zaten olumlu olan ilişkilerde inanılmaz bir tırmanış yaşadık." değerlendirmesinde bulundu.

Ziyaretin ardından iki ülke cumhurbaşkanı arasında çok samimi diyalog oluştuğuna işaret eden Sağman, Erdoğan'ın Mart 2016'da Gineli mevkidaşı Alpha Conde ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından, Conde'nin doğum günü münasebetiyle 50 otobüs hediye etmesinin ülkede büyük sempati ve yankı uyandırdığına dikkati çekti.

Büyükelçi Sağman, Conde'nin bu jest karşısında duygulandığını ve Erdoğan'a sarıldığını anımsatarak, bu görüşmenin ardından Türkiye'ye açık olan tüm kapıların sonuna kadar açıldığının altını çizdi.

Sağman, Türkiye'nin hibe ettiği otobüslerin ağustos ayının ilk haftası faaliyete geçtiğini belirterek, bunun Gineliler için inanılmaz bir olay olduğunu ve halkın otobüslerin işletmesinden memnun olduğunu dile getirdi.

"Bizim Afrika'ya bakış açımız eşit seviyede yol katetmek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gine ziyaretine 100'e yakın Türk iş adamının da eşlik ettiğini anımsatan Sağman, Erdoğan'ın iş adamlarına Gine'de yatırım yapma çağrısında bulunduğu hatırlattı.

Sağman, "Gine'yi bir açık şantiye gibi düşünebilirsiniz. Yol ve bina inşaatından barajlara kadar yapılacak o kadar çok şey var ki." ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın çağrısının ardından ilk iş formunun düzenlendiğini hatırlatan Sağman, iş adamlarından oluşan heyetlerin sık sık Gine'yi ziyaret ettiğini ve gündemde somut projelerin var olduğunu dile getirdi.

İki ülke cumhurbaşkanı arasındaki dostluğun herkese yansıdığını dile getiren Sağman, "Gine Cumhurbaşkanı doğrudan beni arayabiliyor. Her zaman bizlere kapıları açık ki bu iş birliğini çok kolaylaştırıyor." değerlendirmesini yaptı.

Sağman, Gine'de yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarına çağrıda bulunarak, "İş adamlarımıza kapımız açık. Ben kendileriyle bütün görüşmelere gidiyorum. Gine'de Türk iş adamlarına karşı çok olumlu bir bakış açısı var." dedi.

Türkiye'nin Afrika'ya bakış açısının diğer ülkelerden oldukça farklı olduğuna dikkati çeken Sağman, "Bizim Afrika'ya bakış açımız eşit seviyede birlikte yol katetmek. Kazan-kazan ilişkisi var. Tabii ki bundan iki taraf da kazanacak. Haliyle bu samimiyetin farkındalar ve bunun meyvelerini de görüyoruz." diye konuştu.

"İlk Maarif Okulları Gine'de açıldı"

Gine'nin, Türkiye Maarif Vakfının (TMV) FETÖ okullarını devraldığı ilk ülkelerden olduğuna işaret eden Sağman, "İlk Maarif Okulları Gine'de açıldı. 24 Temmuz 2016 günü Conde ile görüştüğümüzde bana bu okulları kapatacaklarını ve devreceklerini söylemişti." ifadelerini kullandı.

Sağman, Gine'de düzenledikleri 15 Temmuz anma törenine Gine Başbakanı Dr. Kassory Fofana dahil neredeyse tüm hükümet yetkililerinin katıldığının altını çizerek, 15 Temmuz darbe girişime ait görüntüleri izleyen Gineli yetkililerin oldukça üzüntü duyduğunu aktardı.

Konuşmasında, dünyanın birçok ülkesinde insani ve kalkınma yardımlarında bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Gine'deki çalışmalarına da değinen Sağman, Başkanlığın ülkede oldukça başarılı projelere imza attığını vurguladı.

Sağman, "TİKA, Gine'de birçok insana meslek kazandıracak çok somut projeler yapıyor." dedi.

Türk Hava Yollarının (THY) 30 Ocak 2017'den bu yana Gine'ye haftada iki gün sefer düzenlediğini belirten Sağman, bu seferlerin Gine halkı tarafından yoğun ilgi gördüğünü kaydetti.

Büyükelçi Sağman, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ebola salgını nedeniyle Gineliler iki yıl hacca gidememişti. Geçtiğimiz iki yıl boyunca Gineli hacıları THY taşıdı. O yüzden THY'nin Gineli hacılar için büyük bir sembolik anlamı da var. Tüm bunlara baktığımız da pozitif gündemle çok olumlu ilerleyen ilişkiler mevcut. Ne kadar çok iş adamımız Gine'ye gelir ve ne kadar çok birlikte çalışırsak ilişkilerimiz o kadar ilerleyecektir."

Kaynak: AA